Ustanova Bakovići, smještena u Fojnici, suočila se s ozbiljnim poteškoćama zbog poplava koje su danas pogodile ovaj dio Bosne i Hercegovine. Posebno je ugrožen bio odjel za nepokretne korisnike, zbog čega su tokom noći hitno evakuirani u glavnu zgradu ustanove, kako navodi Mahalla.ba.

Evakuacija je bila neophodna jer je poplava ugrozila odjel, čineći uvjete u njemu nepodnošljivim. Ovo je stvorilo dodatne izazove za osoblje i korisnike, jer se moralo brzo reagirati kako bi se spriječila tragedija. Zahvaljujući pravovremenoj intervenciji, korisnici su prebačeni na sigurnije mjesto unutar glavne zgrade. Međutim, situacija je dodatno pogoršana jer se, prema nezvaničnim informacijama, srušio most koji vodi ka glavnoj zgradi. Ova nesreća je znatno otežala pristup objektu, čime su otežani pokušaji spašavanja i dostava neophodnih sredstava.

Bakovići su ustanova koja se bavi pružanjem socijalne i zdravstvene njege, a u njenom okrilju se zbrinjavaju osobe kojima je potrebna podrška za svakodnevni život. Ova institucija pruža specijaliziranu pomoć korisnicima s različitim potrebama, uključujući one koji su nepokretni ili teško pokretni. Osnivač ove ustanove je parlament Federacije Bosne i Hercegovine, što je čini ključnom ustanovom za socijalno zbrinjavanje na državnom nivou.

U okviru svojih aktivnosti, Bakovići pružaju socijalnu podršku i njegu, ali i rade na osposobljavanju svojih korisnika za što samostalniji život, u skladu s njihovim mogućnostima. Njihova misija je pružanje ne samo fizičke njege, već i psihosocijalne podrške kako bi korisnici mogli razviti svoje vještine i osjećaj neovisnosti. Ova ustanova igra ključnu ulogu u društvu jer osigurava sigurno okruženje za one kojima je potrebna podrška, omogućujući im pristup odgovarajućim uslugama.

Zbog poplava, ova važna ustanova sada se suočava s izazovima koje nije lako prevazići. Voda je nanijela ogromnu štetu, a rušenje mosta dodatno je otežalo situaciju. Pristup evakuiranim korisnicima postao je kompliciran, ali osoblje i dalje ulaže sve napore kako bi situacija bila pod kontrolom i kako bi se osigurala adekvatna skrb.

U ovakvim trenucima, važnost ustanova poput Bakovića postaje očigledna. One pružaju vitalne usluge osobama koje su najranjivije, a odgovornost društva je da osigura da im je pomoć uvijek dostupna, čak i u vanrednim situacijama poput ove. Poplave su donijele ozbiljne izazove, ali je solidarnost i odlučnost osoblja omogućila da se evakuacija uspješno provede i da korisnici budu zbrinuti.

Iako je infrastruktura pogođena i pristup otežan, napori su usmjereni na stabilizaciju situacije i obnavljanje normalnog funkcionisanja ustanove. Nadamo se da će popravak mosta i drugih oštećenja biti prioritet, kako bi se što prije uspostavila puna operativnost ove važne institucije.

Ova situacija nam pokazuje koliko su ustanove poput Bakovića ključne za pružanje pomoći onima kojima je najpotrebnija, te kako vanredne situacije poput poplava mogu izazvati ozbiljne probleme u njihovom funkcionisanju. Ustanova za socijalno zbrinjavanje i zdravstvenu njegu – Bakovići je javna ustanova čiji je osnivač parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here