Teško nevrijeme praćeno snažnom kišom pogodilo je Bosnu i Hercegovinu, izazvavši poplave, odrone i klizišta. Ovo je dovelo do katastrofalne situacije u mnogim dijelovima zemlje, a mnoga mjesta su ostala odsječena od ostatka svijeta. Broj žrtava nastavlja rasti, a procjenjuje se da je više od 20 osoba nestalo, dok je najmanje 15 ljudi izgubilo život u ovom nevremenu.

Najprije je nevrijeme zahvatilo Konjic i okolna mjesta u kasnim noćnim satima, a potom se proširilo na Jablanicu, Mostar i njihove okolne oblasti. Vremenske nepogode su nanijele ogromnu štetu, zatrpavši kuće i onemogućivši stanovnicima pristup osnovnim potrebama.

Jedan od mještana Donje Jablanice, koji se našao u središtu ove katastrofe, podijelio je s novinarima Crne Hronike kako je situacija u njegovom mjestu izuzetno teška. Prema njegovim riječima, mladić iz tog kraja, zajedno sa svojim ocem, pokazao je veliku hrabrost. Uspjeli su spasiti 10 osoba iz poplava, ali je mladić nesretnim slučajem izgubio ravnotežu, okliznuo se i voda ga je odnijela. Još uvijek se traga za njim, kao i za mnogim drugim građanima koji su nestali.

Potraga za nestalima još uvijek traje. Više od 15 osoba je prijavljeno kao nestalo, a stanovnici Donje Jablanice su suočeni s teškom situacijom. Helikopteri nadlijeću pogođena područja, dok se evakuacije vrše gdje je to moguće. Kuće su zatrpane, a pristup mnogim mjestima je otežan ili potpuno blokiran. Uprkos teškim uvjetima, spasilački timovi i dalje ulažu velike napore kako bi pronašli nestale i pružili pomoć onima kojima je najpotrebnija.

Ova katastrofa je ostavila duboke posljedice na lokalno stanovništvo, koje se bori s razaranjem svojih domova i gubitkom voljenih osoba.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here