Hasnija Bajrić: Primjer nesebičnog rada

Hasnija Bajrić, iz mjesta Stijena, postala je simbol nesebičnog rada i predanosti očuvanju kulturne baštine. Dok su mnogi čekali na organizirane akcije, ona je odlučila sama preuzeti inicijativu i započeti otkopavanje starog puta – kaldrme ispred zidina starog grada.

Ovaj stari put, prekriven zubom vremena, predstavlja važan dio lokalne historije i identiteta. Unatoč činjenici da su postojale najave za zajedničke akcije čišćenja i otkopavanja, radovi su na kraju stali. Međutim, Hasnija nije bila spremna dopustiti da vrijedna kulturna baština ostane zaboravljena. U trenutku kada su svi drugi zastali, ona je krenula svojim putem i sama započela radove.

Ono što je fascinantno kod Hasnije nije samo njen fizički trud, već i duh inicijative i ljubavi prema zajednici i njenoj prošlosti. Bez čekanja na pomoć ili zvanične projekte, odlučila je uzeti stvar u svoje ruke, pokazujući kako jedan pojedinac može napraviti veliku razliku. Njena upornost i ljubav prema naslijeđu ubrzo su privukle pažnju i motivirale druge da prepoznaju važnost očuvanja starih puteva i kulturnih spomenika.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here