Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u svom obraćanju u srijedu, snažno je kritikovao Ujedinjene nacije i apelovao na “islamski svijet” da hitno reaguje na posljednje smrtonosne izraelske napade u Gazi. Izražavajući svoje nezadovoljstvo, Erdogan je ukazao na nedostatak adekvatne reakcije muslimanskih zemalja koje, prema njegovim riječima, nisu zaštitile Palestince i dozvolile da cionističke snage vrše nasilje nad palestinskim narodom.

Erdogan je uputio oštre riječi muslimanskim liderima, upitavši ih zašto još uvijek ne poduzimaju konkretne mjere. “Odavde imam nekoliko riječi za islamski svijet: Šta čekate da donesete zajedničku odluku? Šta još treba da se dogodi da biste reagovali?” zapitao je, opisujući stravične slike s ulica Gaze, gdje psi jedu tijela šehida, izraelski vojnici ulaze u muslimanske domove i dijele fotografije iz njihovih spavaćih soba, dok se djeca kolju u bolnicama, a ljudi spaljuju u šatorima. Erdogan je naglasio kako je nužno da muslimanske zemlje konačno prepoznaju ove zločine i zauzmu odlučan stav. Također je kritikovao Organizaciju islamske saradnje zbog neefikasnosti u suočavanju s ovim problemom, pozivajući ih da zaštite prava i živote svoje palestinske braće. “Bog će nas sve smatrati odgovornim za ovo”, dodao je, naglašavajući moralnu odgovornost svih muslimanskih vođa.

Pored toga, Erdogan je istakao da nijedna zemlja, uključujući Tursku, nije sigurna sve dok Izrael ne bude prisiljen da poštuje međunarodno pravo. Upozorio je da ignorisanje ovih zločina i šutnja međunarodne zajednice dovode do daljnjeg nasilja i nesigurnosti. “Svi koji žive u ovom regionu moraju shvatiti: nijedna zemlja nije sigurna ako Izrael ne bude odgovarao za svoja djela”, rekao je Erdogan, naglašavajući da varvarstvo nije ograničeno samo na Gazu.

Ovaj snažan govor ima za cilj mobilizaciju muslimanskih zemalja da prekinu svoju šutnju i aktivno rade na zaštiti Palestinaca, te da donesu konkretne mjere kako bi se zaustavilo izraelsko nasilje.

Erdogan je zaključio svoj govor apelom da muslimanski svijet ujedini snage u zaštiti palestinskog naroda.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here