Nenad Đ., mladić iz Lazarevca, osumnjičen je da je, nakon žestoke svađe sa svojom bakom Ljiljanom, zapalio pomoćnu zgradu koja se nalazila u blizini kuće u kojoj je živjela sa svojim mužem. Ovaj požar se ubrzo proširio na krov njihove kuće, ostavivši nesretnu staricu i njenog supruga bez doma. Ljiljana, vidno potresena, ispričala je da je godinama radila i trudila se da izgradi taj dom, ali je sve propalo u plamenu. Kako sama kaže, njen unuk Nenad je bio taj koji je sve uništio.

Prema njenim riječima, Nenad je toga dana radio kod komšinice, a nakon posla je došao kod nje i tražio novac. Kada mu je rekla da nema, jer je bolesna i jedva preživljava, Nenad je reagovao agresivno. U ljutnji joj je zaprijetio riječima: “Sad ćeš živa izgoreti, demone!” Zapalio je nekoliko puta upaljač i prijetio da će je spaliti. Ljiljana je osjetila strah i nije se usudila otvoriti vrata, osjećajući da nešto nije u redu.

Nedugo nakon toga, Nenad je počeo da pravi haos. Zvao je svog djeda da izađe iz kuće, dok je njoj naredio da ostane unutra. Kada je konačno uspjela da ustane i krene prema izlazu, plamen je već zahvatio vrata. Ljiljana se jedva izvukla iz kuće, ali je zadobila opekotine, a plamen ju je i zakačio dok je pokušavala da izađe. Dok su vatrogasci stigli, već je sve bilo uništeno. Ljiljana je posebno naglasila da je već bolesna, pati od astme i imala je infarkt, što je dodatno otežalo njeno bježanje iz vatrene stihije.

Nenad je nakon incidenta pobjegao i nije se vratio da pomogne, iako je Ljiljana vjerovala da će se pokajati i pokušati ugasiti vatru. Ona tvrdi da nikada ranije nije imala problema s njim, osim što je ponekad znao popiti. Zabrinuta je što mu komšinica kod koje je radio nije dala hranu, nego alkohol, zbog čega je bio u potpuno pijanom stanju kada je došao kod nje.

Ono što dodatno zabrinjava Ljiljanu jeste Nenadova životna situacija. On živi sa ženom koju Ljiljana opisuje kao problematičnu, te vjeruje da je ona ta koja ga je poslala da traži novac. Njena unuka i suprug su već ranije dali novac, ali očigledno to nije bilo dovoljno, jer su ponovo došli po još. Ljiljana i njen suprug žive od socijalne pomoći, a ona je godinama pokušavala objasniti unuku i njegovoj ženi da se obrate nadležnim institucijama za pomoć, ali su oni to odbijali.

Nakon što je požar uništio njihov dom, Ljiljana se sada suočava s neizvjesnom budućnošću. U kući je ostala samo jedna prostorija u kojoj mogu spavati, ali ni ta soba nema prozore. Iznad svega, Ljiljana je uplašena za svoju sigurnost i ne zna šta će se dogoditi kada Nenad izađe iz pritvora.

Prema izvještajima policije, Nenad Đ. je osumnjičen za krivično djelo nasilja u porodici i paljenje imovine, a tokom saslušanja u tužilaštvu u Lazarevcu branio se šutnjom. Ovaj slučaj šokirao je lokalnu zajednicu, a mnogi se pitaju kako je došlo do ovakvog ispada nasilja unutar porodice.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here