Marokansko Ministarstvo vakufa i islamskih poslova donijelo je odluku o hapšenju imama Abdullaha Al-Baqalija, sina poznatog učenjaka Ahmeda Al-Baqalija, zbog hutbe koju je održao u Velikoj džamiji Farsiwa u mjestu Al-Qasr Al-Saghir. Al-Baqali, koji podučava šerijatsko pravo, optužen je da se nije pridržavao jedinstvene hutbe koju je izdalo ministarstvo, a u svojoj propovijedi osvrnuo se na događaje u Gazi.

Prema marokanskim medijima, ova odluka dolazi nakon što je imam optužen za unošenje “uskih senzibiliteta” u svoju hutbu, što se smatra suprotnim smjernicama ministarstva koje zagovara ujednačavanje doktrine i govora u džamijama. Ovo nije prvi slučaj takve vrste – ministar je već u julu izdao sličnu naredbu vezanu za imama u Tangeru zbog njegovih propovijedi.

Ministarstvo je nakon ovog incidenta najavilo plan kojim će se hutbe predlagati imamima svake srijede u 14 sati. Ove propovijedi bit će dostupne na web stranicama ministarstva, kao i na društvenim mrežama i lokalnim džematskim stranicama. Ovaj plan ima za cilj objediniti sadržaj hutbi i ispraviti sve neravnoteže koje su se javljale u prošlosti, s ciljem promoviranja ujednačenog pristupa u islamskom propovijedanju diljem zemlje.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here