Hadžinica Zumra Mehić iz Bratunca, koja se sada nastanila u Kladnju, majka je četiri sina šehida, a njena hrabrost dodatno dolazi do izražaja jer su i njen muž i brat postigli šehadet. U svojoj objavi na Facebooku, Nezim Halilović Muderris dijeli radost koju je osjetio prilikom posjete ovoj hrabroj ženi.

Djevojčica Zejneb Jusupović, učenica 7. razreda, često dolazi kod hadžinice bez ikakvog nagovora, donoseći joj potrebne namirnice i pomažući u kuhinji, gdje zajedno pripremaju pite i kolače. Ove male gestove ljubavi i pažnje Muderris opisuje kao divan primjer zajedništva.

Danas su, kako navodi, imali priliku uživati u torti koju je sama hadžinica pripremila, a koja bi bila na ponos i najboljim slastičarima na Baščaršiji. Osim Zejneb, hadžinicu redovno obilaze i vrijedne komšije koje joj pružaju podršku.

Kada je sama, hadžinica se posvećuje svojim hobijima; suče vunu i plete čarape koje kasnije poklanja posjetiteljima. Muderris ističe da samo Allah, meleci i ona znaju koliko su dugi njeni nesani trenuci, čime dodatno naglašava njenu izdržljivost i posvećenost. Ova priča o hadžinici Zumri Mehić oslikava ne samo njen život, već i snagu zajednice koja se okuplja oko nje.

mahalla

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here