Prijateljstvo u islamu ima veliki značaj i učenje o njemu često se može naći u hadisima. Pravi prijatelj nije samo osoba s kojom se družite, već je neko ko vam može pružiti podršku, savjet i pomoći vam na vašem putu ka Allahu. Evo šest hadisa o prijateljstvu koji ističu važnost ovog odnosa:

 1. Koga uzeti za druga?
  • “Druži se samo s vjernikom i neka tvoju hranu jede samo pravednik.” (Tirmizi)

  Ovaj hadis naglašava važnost biranja prijatelja koji su vjernici i pravedni ljudi. Druženje s takvim osobama može vas potaknuti na pobožnost i ispravno ponašanje.

 2. Ozbiljnost prijateljevanja
  • “Čovjek je vjere svoga druga. Zato neka svako pazi s kime se druži.” (Ebu Davud)

  Ovdje se ističe da prijatelji mogu imati veliki utjecaj na našu vjeru i ponašanje. Trebamo biti pažljivi pri odabiru prijatelja jer će oni oblikovati naš karakter i način razmišljanja.

 3. Ko je pravi prijatelj?
  • “Pravi prijatelj je samo onaj kojeg pronađete u tri situacije: teškoći, odsustvu i smrti.” (Nahjul Balagha)

  Pravi prijatelji su oni koji su uz vas u teškim trenucima, koji vas ne zaboravljaju kada niste prisutni i koji ostaju vjerni čak i nakon smrti.

 4. Zašto treba imati mnogo pravih prijatelja?
  • “Nastojte da imate što više iskrenih prijatelja, jer su oni uzrok radosti i utočište u nesreći.” (Bihar-ul-Anwar)

  Iskreni prijatelji donose radost u naš život i pružaju podršku kada smo suočeni s problemima i nesrećama.

 5. Šta treba uraditi kada vaš prijatelj uradi nešto pogrešno?
  • “Ako želite govoriti o greškama svog prijatelja, najprije govorite vlastitim.” (Buhari)

  Ovaj hadis nas uči da budemo samokritični i svjesni vlastitih grešaka prije nego što kritiziramo druge. Ovaj pristup pomaže u održavanju zdravih i poštovanih odnosa.

 6. Kvalitet dobrog prijatelja
  • “Tvoj najbolji prijatelj je onaj koji kad ga vidiš podsjeća te na Allaha, dok razgovaraš s njim povećavati se znanje a njegova djela te podsećaju na onaj svijet.” (Al-Muhasibi)

  Pravi prijatelj je onaj koji vas podsjeća na Allaha, s kojim razgovori povećavaju vaše znanje i čija djela vas podsjećaju na Ahiret (onaj svijet).

Ovi hadisi ističu kako prijateljstvo nije samo društveni čin, već ima dubok vjerski značaj. Islam nas potiče da biramo prijatelje koji nas približavaju Allahu i da se prema njima ophodimo s ljubavlju, poštovanjem i podrškom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here