Već sam prije dvije godine na ovu temu pisao jedan površan tekst koji je izazvao burne nevjerice i reakcije iako sam zapravo naveo samo svoje lično zapažanje i statističke brojke do kojih sam došao učeći rukje opsihrenim bračnim parovima, u ovom slučaju, od sihra, oboljelim majkama. Tada sam spomenuo da je proteklih godina učenje rukje, između ostalih, zatražilo oko 3.000 majki koje su jedno ili više djece rodile na carski rez a od njih su oko 2.500 ujedno imale reakcije na sihr ili na džinsko uznemiravanje. Danas je ova cifra još veća i zvučnija.
Jedno od značenja ili simbolika sihra je da je sihr ustvari nalog dzinu od strane sihirbaza da uđe u tijelo ciljane osobe i da joj, u najmanju ruku, na bilo koji način naškodi, ako Allah Uzvišeni to dozvoli. Spravljen sihr ne mora nužno biti u tijelu osobe, može biti negdje zakopan ili sakriven ali džin (ili džini) izvršioci moraju povremeno ili stalno boraviti u tijelu kako bi izvršavali sihr.
Već smo spomenuli hadis od Safije i Enesa r.a., u kojem nas Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obavještava da Šejtan, Allah nas sačuvao njega, kola kroz ljudsko tijelo kao što krv kola kroz vene i vidjeli smo da, po konsenzusu islamske uleme, Šejtan može ući u tijelo čovjeka. Slikovitije, boravak dzina u tijelu ćemo uporediti sa crvom kada uđe u jabuku. Ucrva je!
Šejh Abdullah b. Abdurrahman El-Džibrin, rahimehullah, je rekao:”Što se tiče sihra bolesti, rečeno je da većinu teško izlječivih bolesti uzorukuju džini, koji su potčinjeni sihirbazu. Oni ulaze u osobu, obustavljaju efikasno funkcionisanje pojedinih organa, iscrpljuju tijelo, povećavaju bolest, nakon čega ljekari ne nalaze lijeka, već samo preporučuju jake tablete protiv bolova i za smirenje. U ovom slučaju preče je da se uči šerijatska rukja koja sigurno više djeluje na umirenje dotičnih bolesti, poput raka, tromboze, infarkta, paralize i sl.”
(Mahtutat šejh ibn Džibrin)
Dzin u tijelu žene, zavisno od zadatka koji ima, da li je došao putem sihra (naloga) ili sam od sebe, pokušava, dakle, izazvati različite bolesti i naravno, spriječiti trudnoću, kako bi naštetio ciljanoj osobi. Posebno je pogubno kada se dzin zaljubi u ženu i nastani se u predjelu genitalija. Simptomi ovoga su bolesti štitnjače, jak bol u donjem dijelu stomaka, čak i helikobakterija u želudcu, ciste na jajnicima, endometrioza, miomi na materici zene, inaktivan spermiogram kod muškarca, različiti problemi vezani za initimni odnos. Tada muž faktički postaje višak a džin se praktično potrudi da to i dokaže. Izaziva jake huje kod muškarca, aritmije srca i probleme sa potencijom itd. Tako imamo mnogo bračnih parova koji godinama bezuspješno pokušavaju postati roditelji, iako su sa medicinske strane svi nalazi apsolutno uredni. Definisaću to kao plan “A” – ometanje trudnoće. Ako mu to ne uspije, jer sve bude onako kako Allah odredi i koliko On dozvoli, džin pokušava našteti budućoj majci ili nerođenčetu u njenoj utrobi. Vrhunac borbe je rađanje bebe jer je to velika prilika da dzin u stresnoj situaciji za buduću majku i za njenu bebu izazove preokret i oboma konačno naudi.
Plan “B” je izazivanje tzv. carskog reza.
Carski rez po sebi je veća operacija koja je, statistički dokazano 3-4 puta opasnija za porodilju nego prirodni porođaj jer mogu nastupiti neocekivane komplikacije, krvarenja kojima slijedi transfuzija krvi, nastanak grušanja krvi, trumboza, embolia i sl.
Osim toga je prirodno rađanje djeteta unatoč svim stresovima i teškoćama optimalno za buduću majku kao i za bebu. Tokom stresnog porođaja se pluća bebe i njeno srce pripremaju za “novi život”, za prve udisaje zraka i za prve otkucaje izvan majčinog tijela. Uzvišeni i Savršeni Stvoritelj je na grliću materice odredio bakterije koje beba tokom porođaja “pokupi” kao bonus paket za sopstveni imuni sistem. Naučnici i istraživački timovi su bezuspješno pokušavali preko “abštriha” da te bakterije sa grlića materice doslovno stave bebama, koje se “vade preko carskog reza” iz utrobe majke, na glavu u nos ili u usta, međutim, taj pokus nije uspio iz nepoznatih razloga. Sa rađanjem djeteta se rađa i posebna ljubav majke prema djetetu i njen trud da doji svoje novorođenče, a sa majčinim mlijekom se ne može porediti nikakva dječija hapa ovoga svijeta.
S druge strane, bebe koje ugledaju svijet preko carskog reza prvo ne dobiju ovaj startni paket bakterija koji im je jako potreban za sopstveni imuni sistem. Čak štaviše, prije samog carskog reza ljekari porodilji preventivno ubrizgaju inekciju antibiotika kako bi spriječili bakterije i kajmove iz utrobe majke da ne kontaminiraju bebu. Beba se bez porođajnog stresa faktički izvadi iz stomaka majke. Bebina pluca i srce ne budu, kroz porođajni stres, pripremljeni za ovaj momenat pa, nakon presijecanja pupčane vrpce, lakše dolazi do poteskoca sa disanjem, astme ili srčanih mana i bolesti kod bebe. Majke koje dobiju dijete na carski rez uglavnom ga ne doje svojim mlijekom koje je ujedno hrana i antibiotik i zamjenski imuni sistem bebe prvih pola godine ili godinu.
Još strahovitija je statistička činjenica da od 100 djece sa autizmom i diabetesom tip 1 su 80% muška djeca i djeca rođena na carski rez. To se, između ostaloga, dovodi u spregu sa inekcijom antibiotika prije carskog reza koja negativno djeluje na novorođenče. Ovakve bolesti i dijagnoze, kao posljedice carskog reza, bi za džina u tijelu majke bile plan “C”.
Nije svaki carski rez sihr niti uzrok dzinskog djelovanja; skoro je standard da se blizanci “vade” na carski rez, bez da se osvrćem na razloge i na uzroke. Naravno da mogu nastupiti komplikacije zbog kojih je carski rez presudan za život ili smrt buduće majke ili bebe, tad je on neupitan. Međutim, mnoge bolnice na zapadu bukvalno nagovaraju buduce majke na carski rez jer je to unosan biznis i isplativije za bolnice. Porodilja i beba ostaju duze u bolnici na “posmatranju” i oporavku sto je dosta skuplje a računi osiguranju duži.
Moja preporuka je ženama i muškarcima koji imaju probleme sa začećem da im se prouči šerijatska rukja, posebno ženi, ne zato jer su žene lošije a muškarci bolji, već zato što su žene puno emotivnije, osjetljivije, “drugačije štrikane”, imaju menstruaciju i sl., pa dzini imaju mnogo vece polje djelovanja. Ista preporuka važi majkama koje rode djecu putem carskog reza, pa ako ne bude reakcija – elhamdulillah!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here