Proučavajući kur’anske ajete možemo zaključiti da traženje oprosta od Allaha, dž.š., donosi sljedeće koristi:

Ugodan život, otklanja nevolje i nedaće, biva uzrok da čovjek stječe halal opskrbu, briše grijehe, i olakšava nevolje u kojima se čovjek u tom momentu nalazi.

Što se tiče koristi od traženja oprosta, a to je halal opskrba, i dobri potomci o tome neki učenjaci kažu: “Ako želiš imati dobre potomke, trebaš što više spominjati Allaha, dž.š., jer Allah, dž.š., učinio je da dobar čovjek može utjecati na svoje potomke sve do Sudnjega dana.”

U jednom hadisu‐kudsiji stoji da je Allah, dž.š., rekao: “Moj blagoslov nema granica, ali, kada se rasrdim, Ja prokunem, a Moje prokletstvo može imat štetne posljedice i na potomka iz sedmog koljena čovjeka koga sam prokleo.”

Zbog čega?

Zbog grijeha koji je učinio grješnik pa su se posljedice toga grijeha prenijele i na njegove potomke. Onaj koji koristi kamatu riskira da zbog toga grijeha i njegovi potomci ispaštaju, isti je slučaj i s onim koji čini blud, s onim koji se potpuno okrenuo od Allaha, dž.š., njihove potomke Allah, dž.š., neće čuvati.

Dokaz za to jeste ajet u kojem stoji da je Nuh, a.s., rekao: “I govorio sam im: ‘Tražite od Gospodara svoga oprosta jer On, doista, mnogo prašta; On će vam kišu obilatu slati i pomoći vas imanjima i sinovima, i dat će vam bašče, i rijeke će vam dati.“ (Nuh, 10‐12)

Traženje oprosta bit će uzrok da Allah, dž.š., podari čovjeku mogućnost da stječe halal opskrbu i da ima dobre potomke. Ko želi da mu Allah, dž.š., podari nafaku odakle se i ne nada neka što više moli za oprost svojih grijeha i neka sve svoje slobodno vrijeme provodi u tome i ubrzo će vidjeti i osjetiti rezultate toga.

Autor: dr. Aid El-Karni

Za Akos.ba priredio: Nedim Botić

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here