Poslanik Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, poučavao je svoje ashabe da klanjaju istihara namaz u svim životnim situacijama, baš kao što ih je učio i poglavljima Kur’ana. On je rekao: “Ako odlučiš nešto, klanjaj dva rekata mimo obaveznih namaza, pa reci: ‘O Allahu! Tražim uputu zahvaljujući Tvom znanju, tražim sposobnost zahvaljujući Tvojoj moći i tražim Tvoju veliku dobrotu. Jer Ti imaš moć, a ja nemam. Ti znaš, a ja ne znam. Ti si Poznavalac svega što je skriveno. Allahu moj, ako Ti znaš da je ova odluka dobra za mene u mojoj vjeri, dunjaluku i ahiretu, onda mi je olakšaj, ostvari je i blagoslovi me kroz nju. A ako Ti znaš da je ova odluka loša za mene u mojoj vjeri, dunjaluku i ahiretu, onda je udalji od mene i udalji me od nje, a zatim mi odredi dobrotu gdje god bila, i učini me zadovoljnim.” (El-Buhari)

Namaz za donošenje odluka, poznat kao istihara, je neophodan alat koji svaki musliman treba koristiti za usmjeravanje svog života.

Život je pun izbora i odluka. Mnogi ljudi shvate posljedice svojih odluka tek kasnije, ali svaki trenutak je ispunjen manjim ili većim odlukama koje oblikuju naš put (Sve se to događa unutar Allahove volje i odredbe).

U procesu donošenja odluka, bez obzira na njihovu važnost, možemo samo pretpostaviti njihov ishod. Naše ograničeno znanje ne omogućava nam da predvidimo budućnost niti da budemo sigurni u učinke naših izbora. Možda sada mislimo da znamo što želimo, ali kako možemo biti sigurni da će ta osoba, posao, automobil ili projekt biti dobri za nas dugoročno? Kako možemo osigurati da naše važne odluke neće postati žrtve naših pogrešnih očekivanja i nesigurnosti života?

Zamislite kada bismo mogli saznati koja je ispravna odluka – ne ona koja bi nas privremeno usrećila ili postigla kratkoročni cilj, već ona koja bi bila najbolja za našu vjeru i svakodnevni život, a također nas dovela do najvećeg stepena zadovoljstva.

Šta je istihara namaz?

Istihara je jednostavna. Uzmete abdest, klanjate dva rekata i proučite dovu. Ovim činom se potpuno predajemo Uzvišenom Allahu, stavljajući svoje duše, poslove i nade u Njegove ruke, a zatim se mirno prepuštamo ishodu. Sav stres i anksioznost oko predviđanja budućnosti i razmatranja svih mogućnosti nestaju jer smo svoje povjerenje stavili u Onoga koji sve zna. Sada, konsultujemo Allaha u našim odlukama, Onoga koji poznaje nevidljivo, zna budućnost i razumije nas, naše nade i strahove. Istihara je također priznanje naše nesposobnosti da sami donesemo najbolje odluke, stoga molimo Uzvišenog Allaha da preuzme kontrolu nad našim poslovima.

To nije san ili znak koji čekamo, već čin u kojem predajemo sve Allahu i vjerujemo da će nas On usmjeriti na ispravan put. Nakon što obavimo molitvu, možemo prestati brinuti i biti smireni. Koristimo svoju mudrost, uvid, savjete drugih i vještine rješavanja problema kako bismo donijeli najbolju odluku. Što god izaberemo od tog trenutka nadalje bit će dio Njegove mudrosti i milosti prema nama, i bit će najbolje za naš život na ovom i budućem svijetu. Olakšanje i unutarnji mir koji istihara donosi našoj duši su neprocjenjivi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here