Svijetla slika kabura obraslog travom usred beskrajne pustinje, koja je postala viralna na društvenim mrežama, izazvala je opčinjenost i divljenje, te istovremeno podsjetila na duboke duhovne koncepte koji su dio islamske tradicije. Ova neobična pojava odmah je izazvala asocijacije na jedan od hadisa Poslanika Muhammeda (s.a.v.s.), koji je prenosio Bera ibn Azib (r.a.), otvarajući vrata razmišljanju i kontemplaciji.

Hadis koji je prenesen kroz generacije, prenosi trenutak kada je Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) sjeo pored jednog kabura, okruženog svojim ashâbima (sahabima), kako bi izgovorio riječi molitve za olakšanje od muka kaburskog ‘azaba (kazne groba). Ova scena, koja se dogodila prije mnogo stoljeća, sada je bila reinterpretirana u obliku slike koja je dosegnula svijet putem modernih komunikacijskih kanala.

Kroz tu sliku, mogli smo osjetiti prisustvo onih čistih trenutaka, kada je Poslanik (s.a.v.s.) svojim riječima donosio olakšanje i utjehu, podsjećajući nas na važnost pobožnosti i molitve čak i u najtežim trenucima života. Ovaj hadis donosi duboku duhovnu poruku, podsjećajući nas na prolaznost života na ovom svijetu i na važnost pripreme za život poslije smrti.

Opis posljednjih trenutaka vjernika na dunjaluku, prema ovom hadisu, nudi sliku punu nade i milosti, gdje duša vjernika biva primljena s ljubavlju i nježnošću meleka smrti i drugih meleka, prije nego što se uspinje prema nebesima. Ta slika prenosi osjećaj mira i spokoja, dok duša napušta tijelo i biva prenesena na svoj posljednji put, put prema vječnom životu.

Osim toga, opis duše koja se vraća u tijelo nakon što se registruju njeni djela u Illijjun, donosi nadu u oprost i nagradu od strane Allaha. Ovaj dio hadisa ističe važnost vjere i djela u životu vjernika, te donosi uvjerenje da će se dobra djela nagrađivati u budućem životu.

Slika kabura obraslog travom usred pustinje tako postaje simbol vjere, nade i očekivanja. Ona nas podsjeća na prolaznost ovog života i na važnost pripreme za život poslije smrti. Kroz reinterpretaciju ovog hadisa, svjedočimo vječnoj poruci koju je Poslanik Muhammed (s.a.v.s.) prenio svojim ummetima, poruci nade, milosti i oprosta, koja ostaje relevantna i inspirativna i danas.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here