Pravni ekspert Nedim Ademović kazao je u Centralnom dnevniku na Face TV-u kako će se sudski postupak protiv Milorada Dodika dovesti do kraja te da je riječ o vrlo ozbiljnim optužbama.

Istakao je kako Dodiku zbog Izbornog zakona RS prijeti još jedna tužba, a ukoliko bi došlo do nje, mogla bi se izreći i mjera zabrane obavljanja javnih funkcija, što bi značio i politički kraj Milorada Dodika.

Komentirajući vjerovatnoću da će Dodik izaći na izbore po izmijenjenom Izbornom zakonu BiH koji je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt kojeg Dodik ne priznaje, Ademović kaže: “Nema Milorad Dodik šta da prihvata ili ne. On pokušava svojom politikom da ostane na vlasti. Neprihvatanje Schmidt,a OHR-a, međunarodne zajednice i nametnutih odluka može ga samo voditi ka novim krivičnim postupcima. Dodik mora prihvatiti Schmidta, on tu nema apsolutno nikakvog izbora.”

Ademović ističe da je postupak koji se protiv Dodika vodi na Sudu Bosne i Hercegovine vrlo ozbiljan po Dodika i “zasigurno će okončati”.“Koliko sam pratio i analizirao taj postupak, mislim da su činjenice i pravo na strani Tužilaštva. Jako je teško za Dodika da izađe iz ovog predmeta. On trenutno pokušava izazvati krize kako bi stvorio svoju pregovaračku poziciju ne bi li eventualno na sto stavio i krivični postupak protiv njega. Smatram da je njegova politika zadnjih 5-6 godina bila loša i da se s ovim krivičnim postupkom ne može pregovarati. Mislim da je ovo početak kraja i da je opozicija u RS u pravu kada tvrdi da se Dodik pogubio. Nestupanje na snagu Izbornog zakona RS je namjerno namješteno od SNSD-a da onog momenta kada stupi bue prekasno da se izbori u RS održe po tom zakonu. To je urađeno zato da se Dodik ne mora suoavaati s još jednom krizom jer bi se od njega tražilo da provede zakono, a to znači da bi se morao suočiti s još jednim krivičnim postupkom. A onda za Tužilaštvo postoji opcija, jer bio bio povratnik u krivičnom djelu, da izrekne mjeru zabrane obavljanja javne funkcije”, rekao je Ademović.

bosnainfo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here