Općinski sud u Sanskom Mostu potvrdio je optužnicu protiv Drage Tendžerića zbog izazivanja narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti jer se, podižući tri prsta, fotografisao pokraj table na putu za masovnu grobnicu Lanište 1 kod Ključa, u kojoj su pronađeni ostaci žrtava iz Biljana.

Drago Tendžerić iz Bosanske Gradiške izazvao je lavinu negodovanja, uz pozivanja nadležnih da reagiraju, nakon što se pored natpisa masovne grobnice Lanište jedan u kojoj je pronađeno 188 Bošnjaka, fotografisao sa tri prsta, otkrivajući leđa na kojima su istetovirani četnički zločinci Draža Mihailović i Momčilo Đujić.

 

U optužnici Tužilaštva Unsko-sanskog kantona (USK), kako navodi Detektor, piše da je Drago Tendžerić 21. januara prošle godine zaustavio motorno vozilo pored table s natpisom “Masovna grobnica Bošnjaka Lanište 1”, iz koje je ekshumirano 188 tijela civila, te zamolio prijatelja da ga uslika mobilnim telefonom, pokazajući na leđima istetovirane simbole koje on smatra historijom svoje nacije.

 

Svjestan da izaziva mržnju i netrpeljivost prema konstitutivnim narodima koji žive u Federaciji, javno je objavio fotografiju na Facebook i Instagram profilu, što je imalo za posljedicu da je objava prikazana u elektronskim i printanim medijima iz USK-a i Federacije, a što je uzrokovalo uznemirenost građana općine Ključ i naselja Biljani – navodi se u potvrđenoj optužnici Tužilaštva USK-a.
U Biljanima kod Ključa je, prema presudama Haškog tribunala, 10. jula 1992. ubijeno oko 200 ljudi, koje su pripadnici vojske i policije RS-a prethodno zarobili i odveli od njihovih kuća, a među žrtvama su bile žene, stari ljudi i četveromjesečna beba.

Za zločine u Biljanima do sada je pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora osuđen samo Marko Samardžija, u svojstvu komandira Treće čete Saničkog bataljona u sastavu 17. lake pješadijske brigade. Ostali počinitelji i komandno odgovorna, lica koja su mještanima poznata, još se čeka da budu pozvani pred sud pravde.

hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here