Svježe istraživanje donosi još jedno otkriće koje kafi daje dodatnu zdravstvenu notu – smanjenje rizika od Parkinsonove bolesti. Tim međunarodnih znanstvenika pratio je 184,024 ispitanika kroz prosječno 13 godina, otkrivajući da su ljubitelji kafe imali manju vjerojatnost obolijevanja od Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne konzumiraju kafu. Dodatna analiza krvi stotina pacijenata s ovom bolešću otkrila je obrnutu povezanost između rizika od Parkinsonove bolesti i prisutnosti metaboličkih spojeva kofeina poput paraksantina i teofilina. Ovo istraživanje pruža još jedan uvid u koristi kafe koje nadilaze uživanje u njenom okusu.

Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kafe s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.
Dok su ranija istraživanja isticala povezanost između konzumacije kafe i Parkinsonove bolesti, ovo novo istraživanje se jedinstveno fokusira na biomarkere unosa kofeina mnogo prije nego što se bolest manifestira. Nalazi pokazuju da čak 25 posto najvećih ljubitelja kafe ima 40 posto manji rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u usporedbi s onima koji ne konzumiraju kafu. Smanjenje rizika varira od 5 do 63 posto u različitim zemljama, naglašavajući važnost ovog otkrića u kontekstu globalnog zdravstva.

Studija je istakla ovu povezanost, naglašavajući jedinstveni pristup istraživanju biomarkera unosa kofeina kao prediktora razvoja Parkinsonove bolesti mnogo prije njenog manifestiranja. Otkriveno je da osobe koje su redovno konzumirale kafu imaju značajno smanjen rizik od razvoja Parkinsonove bolesti u odnosu na one koji je ne konzumiraju.

Istraživanje je pokazalo da čak 25 posto ispitanika koji su bili najveći ljubitelji kafe ima čak 40 posto manju vjerovatnoću da će razviti ovu bolest u poređenju s osobama koje ne piju kafu. Zanimljivo je da je smanjenje rizika variralo od 5 do 63 posto u različitim zemljama, što ukazuje na složenost utjecaja faktora okoline.

Ova studija je posebno značajna jer je zadržala povezanost čak i kada su uzeti u obzir drugi faktori koji mogu utjecati na rizik od Parkinsonove bolesti, poput pušenja i konzumacije alkohola. Iako nije pružila izravan dokaz o uzročno-posljedičnoj vezi, istraživači su istakli primjetan zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak.

Ovi neuroprotektivni efekti u skladu su s prethodnim nalazima koji su otkrili inverznu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina te učestalosti Parkinsonove bolesti. Mogući mehanizmi koji objašnjavaju ove zaštitne učinke uključuju utjecaj kofeina na protok dopamina u mozgu. Budući da je Parkinsonova bolest karakterizirana smanjenjem razine dopamina, ova interakcija može pružiti ključne insights u prevenciji i tretmanu bolesti.

Osim toga, kofein pokazuje i neočekivan pozitivan efekt na kognitivne funkcije mozga, posebno na sposobnost učenja. Ova otkrića naglašavaju važnost daljnjeg istraživanja uloge kofeina i njegovih komponenti u zaštiti mozga od neurodegenerativnih bolesti poput Parkinsonove bolesti.

U borbi protiv Parkinsonove bolesti, razumijevanje uloge kofeina moglo bi biti ključno za razvoj učinkovitih strategija prevencije. Sa gotovo milijun Amerikanaca pogođenih ovim neurodegenerativnim poremećajem, koji izaziva tremor, pokretne poteškoće, ravnotežne probleme i ukočenost udova, pronalaženje načina za smanjenje rizika postaje sve važnije.

Kao najpopularniji psihoaktivni napitak u svijetu, kafa igra ključnu ulogu u svakodnevnoj rutini milijuna ljudi. Otvaranje tajni bioloških mehanizama djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest nije samo od vitalnog značaja za javno zdravlje, već također produbljuje naše razumijevanje samog uzroka ove bolesti. To omogućuje istraživačima da razviju ciljane strategije prevencije koje mogu smanjiti incidenciju ove bolesti u populaciji.

Kroz daljnje istraživanje i analizu, nadamo se da će otkrića o vezi između kofeina i Parkinsonove bolesti pružiti nove smjernice u borbi protiv ove teške bolesti.

Uz sve navedeno, kavu prate i razni mitovi, na koje smo isto tako ranije ukazali, piše Science Alert.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here