Tema razgovora ubrzo se okrenula prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima, a ton diskusije bio je, blago rečeno, neprimjeren
U emisiji emisije Milomira Marića, poznatog po svojoj kontroverznoj retorici i bliskim vezama s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, gostovao je ministar sigurnosti u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Nenad Nešić.

Emisija je bila najavljena s velikom pompom, a Marić je Nešića predstavio kao “mladog lava srpske politike”, naglašavajući njegove poteze i hrabrost u politici koja, prema Marićevim riječima, “brani interese srpskog naroda”.

Međutim, ono što je uslijedilo u emisiji izazvalo je ogorčenje i osudu mnogih.

Tema razgovora ubrzo se okrenula prema genocidu počinjenom nad Bošnjacima, a ton diskusije bio je, blago rečeno, neprimjeren. Okupljena svita, koja se već više puta sastajala kako bi negirala genocid, ponovno je iznijela ‘argumente’ koji su u suprotnosti sa zvaničnim presudama međunarodnih sudova. Posebno su pokušavali ubijediti javnost da Rezolucija o Srebrenici ima za cilj stigmatizaciju cijelog srpskog naroda kao genocidnog, iako to nigdje u tekstu Rezolucije nije napisano.

Najviše boli način na koji su Marić i Nešić i drugi gosti razgovarali o periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu. S nevjerovatnim mirom i odsustvom empatije, na ivici podsmijeha, govorili su o najtragičnijim mjestima novije bošnjačke historije. Nepravilno izgovarajući imena mjesta kao što su Markale, Ulica Vase Miskina, Tuzlanska kapija, Vijećnica, Keraterm, Trnopolje i, naravno, Srebrenica, stvarali su atmosferu u kojoj je samo nedostajao grohotan smijeh da bi priča bila potpuna.

Nažalost, takav smijeh smo i čuli – i to od samog Nešića. Javno, sramotno, Nešić je zbijao šale na račun onih koje su pobili četnici, kojima se, kako se čini, i sam ponosi. Ova emisija predstavlja još jedan u nizu pokušaja revizionizma historije, gdje se kroz omalovažavanje i negiranje zločina nastoji stvoriti iskrivljena slika historije.

-Ako mi dozvolite da kažem jednu šalu, koja je bitna povodom sahrane oca u Potočarima. Pitali malog Muju da kaže osnovne podatke. Kaže: „Rođen u Sarajevu, sahranjen u Srebrenici, živi u Njemačkoj“ – smješkajući se kaže Nešić.

-E sad zbog te rečenice koju si rekao, mene su majke Srebrenice tužile – dodao je Marić, a Nešić uzvratio: „Pa, vjerovatno će tužiti i mene“.

Ovakav pristup ne doprinosi pomirenju i izgradnji zajedničke budućnosti u Bosni i Hercegovini. Umjesto toga, produbljuje rane i podjele među narodima, otežavajući proces suočavanja s prošlošću i prevazilaženja trauma. Važno je da se lideri, kako politički tako i medijski, ponašaju odgovorno i s poštovanjem prema svim žrtvama, bez obzira na njihovu nacionalnost ili vjersku pripadnost.

(A.Saletović)

hayat.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here