Zamisli sebe kako sjediš na prostranoj, prelijepoj, zelenoj livadi. Oko tebe lete leptiri, a ptice pjevaju u daljini. Oblačiš se u bijelu, čistu odjeću, osjećajući miris cvijeća oko sebe. Srce ti je smireno, a duša vesela. Udišeš svježi zrak i slušaš žubor bistrog potoka u blizini.

Nagle promjene scene te šokiraju. Odjednom, na tvom krilu primjećuješ kapljice krvi koje prskaju i stvaraju male lokvice na tvojoj odjeći. Osjećaš toplinu krvi na tijelu i u rukama držiš komad mesa koji zaudara na smrt.

Strah i gađenje te obuzimaju. Osjećaš mučninu u ustima, a neprijatan miris te prati. Čak i među zubima osjećaš komade živog mesa koje žvačeš s odvratnošću, ali ipak ga gutljaš, protiv svoje volje.

Dok brišeš ugrušanu krv s lica, osjećaš se kao da si u košmaru. Trčiš do obližnjeg potoka kako bi se očistio. No, tamo u odrazu vidiš svoje lice koje je potamnjelo, a krv curi s usana. U ruci držiš komad mesa, shvaćajući da je to nečija ruka!

Panično bježiš od potoka, osjećajući mučninu kako te obuzima. U tom trenutku padaš u nesvijest, neposredno pored potoka.

Budiš se s nevjericom satima kasnije, u svom stanu, na poznatom mjestu. Osjećaš zahvalnost što si živ, ali istovremeno osjećaš težinu svojih postupaka. Shvaćaš da si sanjao, ali u tom snu osjetio si posljedice svojih grijeha.

U svojoj odaji pronalaziš Knjigu i otvaraš je na zabilježenoj stranici. Jedan redak ti upada u oči: “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekome od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga –  a vama je to odvratno –  zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.

Tvoj pad u nesvijest nije samo fizički, već i duhovni. Osjećaš grižnju savjesti i strah od Allahovog gnjeva. No, istovremeno osjećaš nadu u Njegovu milost i odlučuješ da se promijeniš.

Ovaj san je bio upozorenje, podsjetnik na važnost izbjegavanja grijeha i traganja za oproštenjem. Nakon što se pokaješ, osjećaš olakšanje i nadu u bolju budućnost.

Ovo iskustvo te podsjeća na važnost duhovnog buđenja i preispitivanja svojih postupaka. Neka ti služi kao putokaz ka boljem i ispunjenijem životu u skladu s Allahovim putem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here