Kada molimo Allaha za Njegov blagoslov, ne tražimo samo da nam poveća dobra, već i da nam omogući da ono što imamo bude korisno i da budemo zadovoljni. Kao muslimani, vjerujemo da je Allahov blagoslov ključno sredstvo za postizanje dobrote u svemu što radimo.

Kada Allah podari bereket našem poslu, čak i mali poduhvat može postati izvor velike dobrote za vlasnika. Evo nekoliko načina na koje možemo tražiti bereket u našem poslovanju:

  • Počnite i održavajte ispravne namjere

Mnogi ljudi pokreću biznis iz financijskih razloga: kao glavni izvor prihoda ili kao dodatak primarnom izvoru prihoda. Neki započinju poslove kako bi riješili probleme u društvu. Bez obzira na razloge, kao muslimani, naša namjera uvijek treba biti da time tražimo zadovoljstvo Allaha. Ova namjera treba prethoditi početku poslovanja, a važno je i redovno preispitivati svoje namjere kako bismo ostali na ispravnom putu.

  • Dove (Molitve)

Sve što tražimo od Allaha, tražimo ponizno. Poslovni poduhvat zahtijeva mnogo dova za bereket, koji dolazi u obliku uspjeha, rasta i profita.

  • Budite iskreni

Osoba koja želi bereket u poslovima ne laže, bez obzira koliko se to činilo bezopasnim. Ne smijemo postavljati slike proizvoda koji nisu naši kako bismo privukli kupce. Dobar musliman uvijek govori istinu, ne vara kupce i ne prodaje lažnu robu ili usluge. Govorenje istine također se odnosi i na cijenu proizvoda.

  • Suzdržite se od prodaje zabranjenih stvari

Musliman treba izbjegavati prodaju svega što je nezakonito u islamu.

  • Klonite se zabranjenih radnji

Nije dovoljno samo izbjegavati prodaju zabranjenih proizvoda. Moramo se također kloniti poslovnih praksi koje nisu dozvoljene u islamu, kao što su kamatni krediti i mito.

  • Budite zahvalni

Kako biste se osjećali ako biste nekome učinili uslugu, a ta osoba to ni ne primijeti? Vjerojatno bi to bila posljednja usluga koju biste učinili toj osobi. Iako Allah ne mora uskratiti svoj bereket ako nismo zahvalni, izražavanje zahvalnosti za sve što nam je Allah podario može biti dobar način da privučemo više bereketa u našim životima i poslovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here