Ukoliko ste u potrebi za rukjom, obavezno pročitajte ovaj tekst kako bi ste saznali koje su to indikacije da je u pitanju obični prevarant a ne legitiman učač rukje.

• Tvrde da je moguće izliječiti sve vrste bolesti i tvrde da su kvalifikovani za to. Ne postoje nikakve kvalifikacije da bi neko bio učač rukje. Ukoliko izričito tvrde da mogu liječiti bolesti onda imaju veliki problem po pitanju svoga vjerovanja.

• Naplaćuje ogromne svote novca za učenje rukje. Dozvoljeno je naplatiti učenje rukje, ali morate se držati podalje od onih koji naplaćuju basnoslovne sume novca za svoje seanse. Po mom mišljenju za naše podneblje prihvatljiva cijena je od 20 do 50 KM po seansi, osim u slučaju da učač rukje mora putovati, tada je prihvatljivo da mu se plati i putni trošak. Seansa ne bi smjela trajati kraće od 20 minuta. Ako se učač ne može potpuno posvetiti vama kao pacijentu i to na najbolji način, svojim vremenom, onda ne treba uopće biti učač rukje.

• Naplaćivanje seansi a nakon naplate održavanje grupnih seansi. Ako ste platili za učenje, onda učač treba da posveti pažnju samo vama. Nemojte uplaćivati unaprijed niti prihvatati da vam se uči u grupi. Ponekada se zna desiti da dođe 10 ljudi koji svaki plaćaju za sebe, za kratku seansu, to je uistinu previše novca.

• Naplaćivanje unaprijed. Kažu vam da morate imati 10 učenja i da je neophodno da platite unaprijed. To nipošto ne prihvatajte.

• Učenje “rukje na kuću” i “pročišćavanje kuće” za ogromne sume novca.

Dva moguća scenarija u ovom slučaju su sljedeća:

– Džinni žive u kući i smatraju da kuća pripada njima i ne žele da iko tu živi s njima. Oni uzrokuju probleme ljudima jer ih žele otjerati iz kuće.

– Džinni su tu zbog postavljenog sihra. U ovim situacijama, ako bi se osoba pod utjecajem sihra preselila na pusti otok, problem bi i dalje postojao.

Rješenje: Za prvu situaciju je potrebno učiti suru Bekare i to svaki dan. Učiti ezan u kući prije farz namaza. Ovo nije “rukja na kuću” jer je moguće da džinni izađu iz kuće samo dok je učač tu i da se kasnije opet vrate. Za drugi slučaj je potrebno da se uči osobi a ne na kuću.

• Dodiruju ženske osobe na nemoralan način i govore da je to neophodno. Apsolutno nema potrebe da učač dodiruje žensku osobu u toku rukje. Osim u slučaju da se dese nepredvidive ili opasne situacije.

• Dovode šejhove za koje kažu da su specijaliste, i onda za to naplaćuju ogromne sume novca. Nerijetko i sam šejh nije uopšte upoznati da takav “učač” naplaćuje basnoslovne sume novca unesrećenima. Allah zna da oni nemaju nikakve ajete niti sure s kojima mogu da izliječi jer izliječiti može samo Uzvišeni Allah.
__________________

Dugo godina radim na ovome kako bi razotkrio one koji ovo sve rade i to u ime vjere, a istovremeno se bogate na račun napaćenih ljudi. Veoma sam nepopularan kod “učača” ove vrste ali me nije briga. Ovo radim u ime Allaha da pomognem svima, braći i sestrama. Ovako smatram da pomažem ljudima i otvaram im oči da shvate i nauče kako da ne budu prevareni. Ovo je zaštita za ljude kako ne bi bili opljačkani i razočarani.

Obrazujte se i čitajte, saznajte što više o pravoj rukji, kako ona treba da se uči, kako i na koji način učači mogu da naplaćuju, koje su njihove odgovornosti prema vama, i zapamtite da oni nemaju nikakve posebne moći niti vladaju nekim okultnim znanjem. Samo Uzvišeni Allah može da izliječi i On dariva lijek u Njegovim ajetima. Rukja je alatka uz pomoć koje se mogu postići odlični rezultati u izliječenju od sihra, ali i pored toga je potrebno da osoba shvati da se ne može površno pridržavati vjere nego da se mora posvetiti uveliko ibadetima, namazima i mnogim drugim stvarima kako bi efekat rukje bio učinkovit.

Rukja sama od sebe nije nikakav lijek nego je sredstvo pored namaza, ibadeta, posta, zekijata i suzdržavanja od grijeha da se stekne Allahova milost i oprost, nakon kojeg se osoba može nadati izliječenju od onoga što ju je snašlo. A Allah najbolje zna!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here