Zovem se Ivanka, živim u Njemačkoj, a rođena sam u BiH. Dolazim iz miješane familije. Naš jezik ne govorim već 19 godina, pa mi teže pada da se izrazim. Molim da mi oprostite i izvinjavam se unaprijed. Doživjela sam veliku nesreću zbog koje i dan danas patim. Imam simptome kao i ostali narod koji su slično doživjeli: guši me u prsima da ne mogu zrak da dobijem, srce me boli i ubrzano radi. Radim 10–13 sati dnevno, a nemam ništa, uvijek se nešto desi da novci nestanu. Prije 7 godina moja rođena sestra me nagovorila da me odvede jednoj ženi u Graz. To je bilo za vrijeme uskrsa. Nisam željela da sa tim stvarima posla imam, ali sam ipak otišla, jer sam probleme sa zdravljem a i u braku sam imala.

Kad smo došle kod te žene prvo me provukla kroz nekakav krug sa negativnim slikama (negativi) 3 puta ( zlo oko, mrtva glava, nož, pištolj, mač….). Kada sam je pitala zašto je na tome sve tako nešto loše ona reče – da te od zla čuva. Imala sam veliki strah. Gledala je ona i u neku crnu knjigu. Dala mi je vodu koja je već bila pripremljena za mene da se sa tom vodom perem 30 dana ( lijeva ruka – desna noga i obrnuto i po licu), da poprskam po stanu sa tom vodom. Dala mi je i šećer i rekla da na to stavim svoje krvi i dam čovjeku u kafu i rekla da ćemo imati lijep život i da ćemo djecu imati, te da će on za mene sve da uradi. I flašu ulja mi je dala da odnesem i stavim pred crkvu kao da mi sve podmazano ide.

Ja sam bila nekako zanesena, ali pred svijesti, pa sam mislila kad ja dođem kući sve ću ja da bacim, jer mi je sve nesto čudno bilo i imala sam loš osjećaj. Poslije sam bila kod moje sestre u stanu, a ta žena je navodno učila – molila za mene preko noći. Tu noć sam mislila da ću da poludim od straha. Stalno me pratile neke crvene oči i žena u crnom slajeru iznad mene koja me plašila – kao vještica. Ustala sam i nisam smjela da zaspem. Sljedeći dan je ona došla kod moje sestre i opet me kroz taj krug provuče 3 puta prije nego što ćemo mi nazad za Minhen. Kada me sestra nazad vozila meni je bilo jako loše, tresla sam se po cijelom tijelu, a kada smo pauzu pravile nisam mogla normalno niti da hodam, nego kao pijana. Moja sestra ništa nije reagovala.

Iskreno rečeno nisam veliku sumnju imala jer nema razloga, nije bilo problema između nas. Kada smo kući došle ona je ostala par dana da ja sve pravilno napravim kako je rečeno, kao da je znala šta sam ja planirala. I u stanu me opet kroz taj krug 3 puta provuče. Mislim da je to vražiji krug bio. Prvo zlo je bilo da je mene moj čovjek napustio, nakon 9 godina braka. Meni nije bilo nikako dobro. Plakala sam dan i noć i mislila da će da me prekine, na sve četiri sam po stanu hodala, jer me toliko tušilo, a nemam nikoga u to vrijeme, niti posla, jer sam dvije nedjelje prije uskrsa ostala bez posla.
__________________

Za godinu dana sam smršala 9 kg. a i lice mi se promijenilo, kao da sam ostarila. Ta žena je rekla da meni moj čovjek neće vjerovati. Tako je i bilo on meni niti dan danas ništa ne vjeruje. Dođe samo kad mi pomoć treba. Sestra mi je priznala da su oni mog čovjeka od mene poslali da on nije za mene. Onda mi je bilo još gore. U ovom stanu vidim često neku maglu, a ja kada nekoga gledam ko da tu osobu ne vidim. Rastala sam se nakon 5 godina, jer vidim da on mene više ne želi i da neće nazad da je sve uništeno. Samo dušmane imam i narod da nešto hoće od mene. Puno i dobro radim, ali nisam priznata.

Prije godinu dana dođem ja sebi i oporavim se. U to vrijeme upoznam čovjeka kojem sam se ja svidjela a i on meni – čovjek mojih djevojačkih snova. Bio je dobar prema meni i život sa njim je tako lijep bio da može svako da poželi i da mu poželim, ali samo prva 2-3 mjeseca. Onda se to zlo vrati. Meni nije bilo dobro,smršala sam više nego prije. Želio je dijete, a ja nisam mogla da zanesem. Prekinula sam tu vezu teškog srca i jako sam žalosna i tužna zbog rastanka.

Naišla sam na samoliječenje Kur’anom. S interneta sam izvadila potrebne molitve pa pokušavam s vodom, uljem i medom da sebi pomognem, olakšam.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here