Vladajuća koalicija u Republici Srpskoj odlučila je pozvati opozicione stranke na sastanak u ponedjeljak kako bi dogovorili zajednički stav o lokalnim izborima u oktobru ove godine

“Mi nismo donijeli odluku po kom ćemo zakonu izaći. Pozivam sve partije u Srpskoj da u ponedeljak imamo razgovor na tu temu i da vidimo sa predstavnicima opozicije da li mozemo imati dogovor. Ukoliko se ne dogovorimo mi ćemo ponovo imati sastanak vladajuće koalicije”, kazao je Nenad Stevandić, predsjednik Narode skupštine RS-a.
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je izjavio je da je Predsjedništvo ove stranke saglasno da se ne učestvuje na lokalnim izborima u BiH na način kako je predložio Christian Schmidt i poručio da je dijalog sa opozicijom neophodan.

No, kako sada stvari stoje, tog dijaloga neće biti jer su sve opozicione partije rezolutno odbile Dodikov poziv nazivajući ga licemjernim pokušajem vlasti da teret odgovornosti prevali na opoziciju.

“Besmisleno je komentarisati izjave pogubljenih i nedosljednih režimskih vladajućih politika. Jedan dan izlaze na izbore, drugi dan ne izlaze, treći dan ih odlažu, četvrti dan gutaju žabe… izgubljeni u vremenu i prostoru, vječito tražeći izgovore za svoje neuspjehe, lažni patriotizam i obmana”, kazao je predsjednik PDP, Branislav Borenović, komentarišući poziv SNSD i njegovih partnera na dijalog sa opozicijom po pitanju učešća na lokalnim izborima.

Besmisleno je, kaže Borenović, biti dekor u tom providnom igrokazu političkih štetočina koje su sve učinile da godinama blokiraju donošenje pravila za fer i poštene izbore.

Dodik je dobio odbijenicu i od SDS-a.

“Nemamo šta da se dogovaramo i pregovaramo sa SNSD-om čiji je vrh prije samo par dana na sav glas licemjerno prozivao opoziciju i Srpsku demokratsku stranku za nacionalnu izdaju uz lažnu konstrukciju o predavanju gradova Republike Srpske bošnjačkim strankama”, istakao je Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

On poručuje da je cilj poziva SNSD-a, predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske prema opoziciji “licemjerno pravljenje alibija za učešće na izborima po pravilima Centralne izborne komisije, to jest ranije najavljeno gutanje žaba”, obzirom da po ko zna koji put derogiraju institucije Republike Srpske i usvojene Odluke u Narodnoj skupštini o izbornom zakonu po kojem nikada nisu ni imali namjeru da sprovedu izbore, istovremeno usvajajući finansiranje zajedničkih institucija među kojima je i CIK.

“Obzirom da su shvatili da javnost nije nasjela na lažnu patriotsku priču o organizaciji lokalnih izbora po izbornom zakonu Republike Srpske, sada pokušavaju da opoziciju uvuku u novu zamku nacionalnog jedinstva, koje SNSD ruši godinama unazad”, poručio je Miličević i dodao:

“Srpska demokratska stranka u toj predstavi neće učestvovati, a SNSD i njegovi sateliti neka sami gutaju svoje žabe”, zaključio je lider SDS-a.

Na Dodikov poziv neće se odazvati ni Narodni front.

“Narodni front se neće odazvati pozivu vladajuće koalicije za razgovor na temu učešća na izborima”, saopštila je predsjednica te stranke, Jelena Trivić.

Ovaj poziv smatramo krajnje licemjernim jer su, kako kaže, te iste stranke vladajuće koalicije, sve do jedne, ušle u proces prijave za izbore koje je raspisala Centralna izborna komisija.

“Prije mjesec dana sam na pitanje novinara po kojem zakonu ćemo se prijaviti na izbore rekla ‘po Dodikovom sigurno nećemo’ i ostali smo na tim stajalištima. Jasno je da im opozicija treba da posluži da bi se iza nas sakrili, odnosno kako bi imali alibi za njihovo učešće na raspisanim izborima”, jasna je Trivićeva.

Kako kaže, s obzirom na to da im proces gutanja žabe nije bio dovoljno obrazloženje za laži koje su sve ovo vrijeme plasirali u vezi Dodikovog Izbornog zakona, sada su se sjetili opozicije.

“Naravno da nismo naivni da nasjedamo na ovakve ‘ponude’. Hod od busanja ‘u prsa junačka’ sa Dodikovim izbornim zakonom, preko gutanja žaba i krokodila do poziva opoziciji više je nego jadan. Prosto ne postoji bolja riječ”, zaključila je predsjednica Narodnog fronta.

Odbijenicu je uputila i Lista za pravdu i red.

“Nema sastanaka niti dogovora za slamku spasa režima”, napisao je na svom blogu šef poslaničkog kluba Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović.

“Mudrim potezima navukli smo ih u klopku, da usvoje Izborni zakon Republike Srpske, uz najavu i čvrsto obećanje da će se po njemu izaći na izbore, a onda su po običaju i tradiciji podvili rep, plašeći se reakcije stranaca, povukli se kao kukavice i ponovo ponizili Narodnu skupštinu Republike Srpske. Ne pada nam na pamet i ne želimo davati slamku spasa režimu, nasjedati na njihove trikove, jer je njihov cilj da nas navuku u svoj zagrljaj anakonde, kako bi dijelili u narodu političku odgovornost za krizu koju su oni sami izazvali suludom politikom i potezima”, saopštio je Vukanović.

slobodna-bosna

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here