Semira Musa – prva naučnica žena koja je predavala na Univerzitetu Faruk I, današnji Kairski univerzitet. Proučavala je toplotni prijenos gasova i energije i doktorirala je u Britaniji. Ona je svoja istraživanja usmjerila na proizvodnju nuklearne bombe od jeftinih ruda. Smatrala je da će, ukoliko je nuklearno oružje dostupno, to biti garant mira, jer će sve zemlje govoriti sa aspekta snage. Godine 1948. osnovala je Agenciju za nuklearnu energiju, a 1952. godine je otputovala u SAD, na specijalizaciju na San Louis univerzitetu u Misuriju. U toku tog njenog boravka, dobila je naučni poziv iz Kalifornije. Na putu prema Kaliforniji, njen automobil se neobjašnjeno survao niz liticu dugu 400 metara. Nakon toga, ispostavilo se da je poziv iz Kalifornije bio lažan.

Semir Nedžib – Egipćanin po porijeklu, završio je Prirodno-matematički fakultet, i bio je kandidat za egipatskog ambasadora. U Detroitu je na univerzitetu među stotinu svjetskih nuklearnih fizičara osvojio prvo mjesto sa svojim projektom. Svo to vrijeme je radio u Americi, a nakon 1967. godine shvatio je da je potrebniji Egiptu te je odlučio da se vrati u Egipat. Njegova odluka je naišla na protivljenja, ali je on ipak ustrajao u tome. Noć prije povratka u Egipat, na njegov automobil naletio je kamion i on je umro na licu mjesta. Nikada se nije saznalo ko je vozio kamion.

Jahja Mušid – Egipćanin po porijeklu, stručnjak u oblasti inženjeringa nuklearnih reaktora. Nakon što je Egipat, poslije rata sa Izraelom, 1967. godine zamrznuo svoj nuklearni program, Jahja se odselio u Irak, u kome je tadašnji predsjednik Saddam Husejn potpisao nuklearni sporazum sa Francuskom. On je bio zadužen da pokrene taj projekat, a nakon što je odbio isporuku uranijuma od Francuske, jer taj uranijum nije bio onako kako je ugovorom bilo dogovoreno, Francuska je insistirala da dođe u Pariz. Njegovo obezglavljeno tijelo je nakon nekoliko dana pronađeno u hotelu u kojem je odsjeo, a francuska policija podigla je optužnicu protiv nepoznatog lica.

Dva mjeseca nakon njegove smrti izraelski vojni avioni bombardovali su irački nuklearni reaktor.

Seid es-Sejid Budejr – egipatski oficir, stručnjak za satelitsku komunikaciju, završio je egipatske vojne škole i došao do čina pukovnika u zračnim snagama Egipta. Ubrzo je zatražio da bude penzionisan kako bi mogao nastaviti svoja istraživanja. Odselio se u Njemačku gdje je radio na istraživanja slanja informacija sa satelita na zemlju, gdje je radio sa američkim sturčnjacima. Veliki broj njegovih knjiga i radova je ukraden iz njegovog stana, pa je odlučio svoju porodicu vratiti u Egipat, a on se planirao vratiti u Njemačku da nastavi istraživanja. Ali kada je došao u Egipat, 1989. godine nepoznati ubica je upao u njegov stan i ubio ga. Imao je četrdeset godina.

Hassan Kamil es-Sabbah – libanski istraživač, prozvan i arapski Edison, iza sebe je ostavio čak 71 izum koji je registrovan na njegovo ime. Među njegovim izumima je i izum prenošenja sunčevih zraka u električnu energiju, 1930., godine je izumio i prijenos fotografije, što je osnova savremene kinematografije. Nakon bezazlene saobraćajne nesreće 1935., godine u Bostonu, prebačen je u bolnicu, ali je i pored toga što nije bio povređen, ubrzo umro, a ljekari nisu mogli objasniti razlog njegove smrti.

Džemal Hamdan – jedan od najpoznatijih egipatskih geografa, posebno je istraživao porijeklo Jevreja. Napisao je 29 knjiga i 79 naučnih radova. Njegova najpoznatija knjiga bila je Antropologija Jevreja, knjiga u kojoj je dokazao da Jevreji koji polažu pravo na Palestinu, nisu potomci onih Jevreja koji su nekada tu živjeli. On je dokazao da su današnji Jevreji žitelji tatarske hazarske imperije, nastale između Kaspijskog i Crnog mora, koji su primili judaizam. Godine 1993. u stanu je pronađeno njegovo tijelo, djelimično izgorjelo, obdukcijom je utvrđeno da te rane nisu prouzrokovale smrt, već je smrt nastala nasilno. Kasnije je, u njegovim spisima otkriveno da je završavao knjigu o judaizmu i cionizmu.

Samija Abdurrahim Mejmeni – saudijska ljekarka, stručnjak za hirurgiju mozga i nerava. Jedan je od pionira hirurgije tog tipa i radila je složene operacije na veoma lahak način. Uspjela je patentirati uređaj koji pokreće paralizovane ćelije na nervnom tkivu. Amerika joj je ponudila državljanstvo i 5 miliona dolara da pređe u SAD, ali je ona odbila. Godine 1997. njeno tijelo je pronađeno u pokvarenom zamrzivaču u SAD-u, a policija je podigla optužnicu protiv NN lica.

Muhammed Abdulmun’im ez-Zumejri – egipatski stručnjak, doktorirao u Rusiji u oblasti polimer materijala. Godine 1975. došao je u Bagdad gdje je predavao na tamošnjem fakultetu i bavio se istraživanjima iz svoje oblasti. Nakon američke agresije na Irak, uhapšen je i ispitivan o svom radu. Godine 2004. njegovo tijelo je iz zatvora isporučeno porodici u Egiptu.

Nebil el-Kulejni – egipatski istraživač nuklearne fizike. Doktorirao je u Pragu, gdje je i radio svoja istraživanja. Godine 1975. gubi mu se svaki trag i do danas njegova sudbina nije poznata.

Selva Habib – egipatski istraživač i stručnjak za afrička pitanja. Uradila je preko trideset studija u kojima govori o uplitanju cionista u politička, ekonomska i društvena pitanja u afričkim zemljama. Kada je završavala svoju knjigu „Cionistička najezda u Africi“ pronađena je zaklana u svom stanu u Egiptu.

Izvor: Maktoob

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here