Iako je pijenje vode čim se probudite često istaknuto kao korisna navika, ne možemo zanemariti njezinu važnost. Michelle Cardel, viša direktorica globalnog kliničkog istraživanja i nutricionizma u WW-u (WeightWatchers), ističe da je održavanje pravilne hidratacijeu ključno za opće zdravlje tijela.

“Pomaže vašem tijelu da pravilno funkcioniša regulisanjem tjelesne temperature, podržavanjem probave, smanjenjem opterećenja na bubrezima i jetri ispiranjem otpadnih tvari, te optimizacijom moći mozga”, rekla je Cardel.

Čak i blaga dehidracija, čak i ako je prisutna u iznosu od samo 2 posto, može uzrokovati neugodne simptome poput glavobolje, vrtoglavice, razdražljivosti, poteškoća u koncentraciji i umora, pokazuju brojna istraživanja.

Molly Bremer, dijetetičarka iz Mind Body Health u Washingtonu i sjevernoj Virginiji, naglašava da voda čini otprilike 60 posto naše tjelesne težine te je ključna za sposobnost našeg tijela da funkcionira i prosperira.

Budući da je hidratacija toliko ključna za zdravlje, postala je tema mnogih pretjeranih tvrdnji. U posljednje vrijeme, jedna od tih tvrdnji nije samo koliko ili zašto trebate piti vodu, već kada. Postoje tvrdnje da je pijenje vode čim se probudite čarobni napitak koji može poboljšati zdravlje, pomoći u gubitku kilograma i još mnogo toga.

Michelle Cardel potvrđuje da je održavanje hidriranosti tokom cijelog dana ključno za opće zdravlje i dobrobit. Stoga, pijenje vode odmah nakon buđenja omogućuje vam da počnete dan s pravilnom hidratacijom, omogućavajući vam da ravnomjerno rasporedite unos tekućine tijekom dana. To znači da nećete morati naglo popiti veliku količinu vode kasnije tijekom dana kada shvatite da ste žedni – a niste pili ništa osim kave ili čaja. (Važno je napomenuti da se i kava i čaj računaju u ukupnu hidrataciju!).

“Pijenje vode redovno, počevši ujutro, može pomoći u prevenciji dehidracije. Slijedeći posvećenu jutarnju rutinu može biti sjajan način za postavljanje tona i čak može pomoći u učinkovitijem planiranju i provođenju ponašanja koja promiču zdravlje kako dan odmiče,” kaže Cardel. Međutim, “Nema magične količine vode koju trebate popiti prije nego što započnete dan.”

Čuvanje boce vode na noćnom ormariću i ispijanje čim se probudite može djelovati kao suptilni podsjetnik da pristupite danu s mislima koje potiču blagostanje. Također vam može pomoći da se osjećate budnije ako se osjećate pospano, dodaje Bremer.

“Ako našu vodu uparimo s hranom, pijenje vode može pomoći povećanju naših energetskih razina,” kaže ona. Pijenje vode odmah ujutro također može pomoći u borbi protiv onih mentalnih učinaka dehidracije.

radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here