Inspirativno putovanje Aminah Assilmi ka Islamu

Prije 37 godina, u srcu Amerike, jedna žena po imenu Aminah Assilmi prihvatila je islam, a njena priča svjedoči o vjeri i izdržljivosti. Njeno putovanje nije bilo lako, ali njena odlučnost i snaga duha zaslužuju divljenje.

Sve je počelo kada se Aminah upisala na koledž gdje je bilo mnogo Arapa. Osjećala se nelagodno zbog njihove prisutnosti i poželjela je napustiti koledž. Vratila se kući i žalila mužu, koji ju je ohrabrivao da se vrati i pokuša prevesti Arape na kršćanstvo, jer su oboje bili pobožni kršćani. U želji da pronađe greške i dokaze protiv islama, zatražila je od Arapa Kur’an. Međutim, sudbina je imala druge planove.

Dok je čitala Kur’an, njegova poruka počela je ulaziti u njeno srce. Bez da je svjesno primijetila, prestala je konzumirati svinjetinu i alkohol, i prestala je posjećivati barove. Promjene u njenom ponašanju nisu prošle nezapaženo. Njen muž bio je zatečen i osjećao se kao da živi s potpuno novom osobom. Na kraju su se razveli, iako su imali djecu.

Sudski proces bio je težak. U to vrijeme, prije 37 godina, prava žena nisu bila kao danas. Sudac joj je dao ultimatum: ili islam ili djeca. Imala je samo 20 minuta da odluči. Aminah opisuje tih 20 minuta kao najteže u svom životu.

Odabrala je Allaha. Objasnila je svoj izbor riječima: “Najvažnija stvar je vjera u Allaha. Ako sada ne pokažem koliko mi je Allah važan, moja djeca nikada neće shvatiti koliko je Allah bitan. Nisam željela pretvarati se pred njima, pa sam izabrala Allaha.”

Njena vjera donijela je nevjerojatne plodove. Tri sedmice prije njene smrti, njena baka prihvatila je islam. Njen otac, koji je nekada htio ubiti zbog njene vjere, na kraju je i sam prihvatio islam. Njena majka tajno je prihvatila islam preko telefona, a kasnije su i njena sestra i bivši muž prihvatili islam. Zahvaljujući njenoj ustrajnosti, čak su i njena djeca našla svoj put ka islamu. Iako su joj doktori rekli da više ne može imati djece, ponovo se udala i rodila dijete.

Priča Aminah Assilmi je priča o hrabrosti, vjeri i nepokolebljivoj ljubavi prema Allahu. Njeno putovanje podsjeća nas na snagu vjere i koliko jedan iskreni vjernik može postići, unatoč svim preprekama.

Assilmi je preselila 05. maja 2010. u saobraćajnoj nesreći kada se sa sinom vraćala sa predavanja u Njujorku. Njen najmlađi sin je takođe tada preselio. Imala je i nekoliko unučadi. Nakon njene smrti, njena kćerka je nastavila majčinim stopama.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here