Do danas ne postoji bolji način od surme da se ljepota očiju istakne, bez obzira na to što su novi i moderni preparati sličnih namjena u ekspanziji, prenosi Faktor.

Žene na Arapskom poluotoku su najprivrženije uljepšavanju oka arapskom surmom, kojoj daju ogromnu važnost i prioritet pred svim vještačkim preparatima, upotrebljavajući je u svako vrijeme i u svakoj prilici.

Arapsko tržište pruža raznovrsne vrste surme: u vidu suhe olovke, maskare od surme, pulverzirane (surma u prahu), itd. Surma je djelotvoran lijek za oči koji se u velikim količinama nalazi u Saudijskoj Arabiji. Prije nego što žene dobiju od njega surmu, on mora proći kroz nekoliko faza, jer se ne može načiniti u hemijskim laboratorijama. Arapi ga prave kod kuće, a način njegove obrade prenosi se s generacije na generaciju.

Najbolja surma je ona koja se pravi od kamena el-ismid iz Mekke. To je crni surmanski kamen koji se dobija iz Asbahana i on je najbolji, potom onaj iz Maroka. Najkvalitetniji surmanski kamen jeste onaj koji se brzo mrvi, njegova unutrašnjost je glatka, nema nečistih primjesa, po sastavu je hladan i suh, i takav najbolje “koristi očima, snaži ih, jača očne nerve i djeluje preventivno, a ako se pomiješa s tečnim voskom, nestaje glavobolja.

Ako se isitni i pomiješa sa svježom smjesom hurme, potom se izmiješa na vatri, to je najkvalitetnija surma i najbolje koristi staračkom vidu, kao i svakoj slabovidnoj osobi naročito ako mu se doda nešto miomirisa.

Postoji također i tzv. domaća surma spravljena od tamjana i smatra se najboljom za ljepotu oka i očnih kapaka. Također, tu je i surma napravljena od košpice hurme (datule). Ona snaži i krijepi oči i očne kapke.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here