Dženifer Li Vilson, hraniteljka iz Indijane, optužena je za ubistvo desetogodišnjeg dečaka Dakote Livaja Stivensa, nakon što je navodno legla na njega i prouzrokovala njegovu smrt. Prema sudskim dokumentima, Vilson je priznala da je ležala na dečaku oko pet minuta, pokušavajući da ga zadrži da ne ode. Ovaj incident dogodio se 25. aprila, a dečak je preminuo nakon hitne medicinske pomoći.

Vilson je uhapšena 13. jula u okrugu Berien u Mičigenu, nakon što je kamera otkrila njeno vozilo, što je potvrđeno u saopštenju za štampu iz kancelarije šerifa okruga Berien. Nalog za hapšenje izdat je nešto više od dva meseca nakon Dakotine smrti.

Incident se dogodio u kući u Liberti Taunšipu, Indijana, gde su policajci reagovali na hitan poziv i odveli dečaka u lokalnu bolnicu, gde je proglašen mrtvim. Prema izveštajima, Odeljenje za dečije usluge smestilo je Dakotu kod Vilson oko mesec dana pre njegove smrti.

Sudski dokumenti otkrivaju da je Vilson priznala da je ležala na dečaku pokušavajući da ga zadrži. Vlasti su pregledale video snimke iz kuće koji pokazuju Vilson kako leži na dečakovoj glavi i vratu dok je vrištao. Na jednom snimku se čuje kako Vilson govori: „Ležala sam na njemu, a on se loše ponašao”. Nakon toga, Vilson je pokušala da reanimira dečaka i pozvala hitnu pomoć.

Obdukcija je utvrdila da je uzrok smrti mehanička asfiksija, odnosno gušenje uzrokovano pritiskom na telo, te je smrt okarakterisana kao ubistvo. Dakota je imao oko 41 kilogram u trenutku smrti, dok je Vilson težila oko 150 kilograma.

Vlasti su nakon incidenta uklonile drugu usvojenu decu iz Vilsonove kuće, a njena dozvola za hraniteljstvo je suspendovana. Još nije poznato da li se Vilson izjasnila o krivici ili je angažovala advokata.

Ovaj tragičan slučaj skrenuo je pažnju javnosti na pitanje sigurnosti dece u hraniteljskim porodicama i izazvao brojne reakcije. Organizacije za zaštitu dece apeliraju na strožiju kontrolu i nadzor hraniteljskih porodica kako bi se sprečili slični incidenti u budućnosti. Smrt malog Dakote Livaja Stivensa je duboko potresla zajednicu i otvorila mnoga pitanja o adekvatnosti zaštite dece koja su već u ranjivom položaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here