U njemačkom gradu Wiesbadenu, glavnom gradu pokrajine Hessen, održana je završna svečanost i podjela diploma učenicima koji pohađaju dodatnu nastavu bosanskog jezika u okviru redovne nastave. Svjedodžbe su uručili Višnja Lončar, generalna konzulica Bosne i Hercegovine u Frankfurtu. Tokom školske 2023./24. godine, 30 učenika i učenica pohađalo je nastavu bosanskog jezika, podijeljeni u dva razreda zavisno od uzrasta.

Interes za ovaj projekt je veliki, budući da je, nakon više od dvije decenije, nastava bosanskog jezika ponovo oživljena u Wiesbadenu. Škola bosanskog jezika Wiesbaden je zajednički projekat IGBD-a Wiesbaden, Generalnog konzulata Bosne i Hercegovine u Frankfurtu i Ministarstva za obrazovanje Pokrajine Hessen.

Elvedina Merdan, profesorica književnosti i bosanskog jezika u Školi bosanskog jezika u Wiesbadenu, iskazala je zahvalnost organizatorima, generalnoj konzulici Višnji Lončar i Fahrudinu Džiniću, na velikoj podršci u provođenju ovog projekta.

„Uvođenje nastave bosanskog jezika kao jednog od izbornih predmeta stranih jezika, tzv. jezika porijekla, veoma je značajno za našu zajednicu i za vidljivost i promicanje bosanskog jezika u Njemačkoj. Učenicima, od kojih je većina rođena u Njemačkoj, nastava bosanskog jezika je prilika da uče bosanski jezik te se upoznaju s našom bogatom književnošću i kulturom,” rekla je Merdan.

Fahrudin ef. Džinić iz IZBNJ-Džemata Wiesbaden izrazio je zadovoljstvo ponovnim pokretanjem škole bosanskog jezika u Wiesbadenu, naglašavajući važnost očuvanja nacionalnog i kulturnog identiteta Bosne i Hercegovine kroz ovaj projekt.

“Trudili smo se da budemo na usluzi za dobrobit naše djece. Mi volimo našu djecu i naš jezik, ljubomorno ćemo ih čuvati i u budućnosti,” kazao je Džinić.

Generalna konzulica Višnja Lončar dodala je: “Sretna sam kada vidim svu ovu djecu, svi su oni budućnost BiH u Njemačkoj. Bit će među njima i doktora, profesora, inžinjera, ali svi oni će znati i bit će svjesni svog porijekla i države BiH, zahvaljujući ovoj školi na bosanskom jeziku u Wiesbadenu. Profesorica Elvedina Merdan radi jedan veoma human i važan posao za dobrobit i budućnost ove djece i cijele BiH.”

hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here