Mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, Amfilohije Radović, preminuo je u Kliničkom centru Crne Gore, gdje se liječio od koronavirusa. MCP je objavila vijest o njegovoj smrti i najavila da će uskoro biti objavljeni detalji o sahrani.

Amfilohije Radović, rođen 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači, poznat po svom svjetovnom imenu Risto, završio je osnovnu školu u Manastiru Morača. Nakon toga, pohađao je Bogosloviju Sv. Save u Rakovici, Beograd, i diplomirao na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1962. godine. Istovremeno je studirao klasičnu filologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom svoje karijere, Amfilohije je bio poznat po svojim kontroverznim stavovima i djelima. Aktivno je učestvovao u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, zajedno s ostalim liderima Srpske pravoslavne crkve. Mnogi smatraju da je bio inspiracija za brojne zločince, te da je negirao genocid i sakrivao srpske ratne zločince.

Njegove izjave su često izazivale šok i negodovanje. Primjerice, jedna od njegovih najkontroverznijih izjava glasi: “Jeste da je strašno pobiti ljude, međutim, još je strašnija duhovna smrt koju siju oko sebe ti lažni ljudi, s lažnom vjerom (MUSLIMANI).”

Amfilohije je ostavio dubok trag u javnosti, a njegovi stavovi i djela nastavljaju izazivati polemike. Njegovo učešće u ratu u Bosni i Hercegovini te negiranje genocida predstavljaju tamnu stranu njegove ostavštine. Ove činjenice su važne za razumijevanje njegovog uticaja na političke i vjerske događaje u regionu.

Uzimajući u obzir njegove kontroverzne aktivnosti i izjave, važno je podsjetiti se na zločine počinjene tokom rata u Bosni i Hercegovini i težiti ka pomirenju i pravdi za sve žrtve. Amfilohijeva smrt može poslužiti kao prilika za refleksiju i kritičko promišljanje o ulozi vjerskih lidera u političkim sukobima te potrebi za odgovornošću i moralnim vodstvom.

Amfilohije Radović, mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve, preminuo je nakon što je bio hospitaliziran zbog koronavirusa. Njegov život i djelovanje obilježeni su kontroverzama, posebno zbog aktivnog sudjelovanja u agresiji na Bosnu i Hercegovinu, negiranja genocida i podržavanja ratnih zločinaca. Njegove izjave često su izazivale šok i negodovanje, ostavljajući dubok i polarizirajući trag u javnosti. Njegova smrt podsjeća na kompleksnost i težinu ratnih zločina i naglašava važnost kritičkog promišljanja o ulozi vjerskih lidera u političkim sukobima. Dok se sjećamo njegovog utjecaja, ne smijemo zaboraviti žrtve rata i potrebu za pravdom i pomirenjem.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here