Vahidov Iznenađujući Šaljivi Potez u Visokom

Vahid, poznat kao veliki šaljivdžija, odlučio je prirediti neobičan štos za svoje prijatelje i komšije u Visokom. Nekoliko dana prije početka rata u BiH, pobjegao je u Njemačku, ali je svakog ljeta koristio svoj godišnji odmor da se vrati u rodno mjesto. Ove godine, odlučio je organizovati nesvakidašnji performans kojim će zavarati svoju mahalu.

Prvo je preko prijatelja Hamze platio da “Avaz” objavi lažnu vijest o njegovoj smrti. Zatim je organizovao lažnu dženazu u Visokom, gdje je hodža bio zapravo njegov kolega iz Njemačke, varilac Edhem, koji je također bio na godišnjem odmoru u Bosni. Lokalna Islamska zajednica nije imala pojma o ovoj prevari.

Na dan dženaze, okupili su se svi koji su poznavali Vahida. Edhem, igrajući ulogu hodže, u stilu pravog vjerskog vođe upitao je prisutne da li mu halale. Svi su jednoglasno rekli da halale. U tom trenutku, Vahid je otvorio ručno napravljen tabut i izašao iz njega, smijući se kao lud. Scena je bila toliko šokantna da je prema navodima iz Hitne pomoći, bilo potrebno tri intervencije na licu mjesta. Zaposleni na održavanju mezarja su pokušali fizički da se obračunaju s Vahidom i Edhemom.

Jedan od komšija, Ajnur, koji je bio među trojicom kojima je pozlilo, rekao je: “On ovdje nema nikoga. Njegovi što su ostali u ratu, neki su poginuli, ostali su umrli kad je rat stao. Ostala mu je rodbina svuda po svijetu, a samo je ovim potezom zloupotrijebio dobrotu svojih komšija, koji nisu htjeli da dozvole da mu i na dženazi ne bude nikoga.”

Vahidov štos je izazvao burne reakcije. Dok su neki bili bijesni i šokirani, drugi su, nakon što je početni šok prošao, možda čak i mogli cijeniti Vahidov specifičan smisao za humor. Ipak, ovaj potez je definitivno ostavio traga u mahali, ostavljajući mnoge da preispitaju granice šale i ozbiljnosti, posebno u kontekstu važnih kulturnih i vjerskih običaja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here