Božidarka Frajt, glumačka legenda, poznata je kao jedna od najpovučenijih glumica starije generacije. Malo ljudi zna da je upravo ona bila prva Jugoslovenka koja se na filmu pojavila u bikiniju. Tokom svoje karijere, Božidarka je postala velika filmska zvijezda bivše Jugoslavije i jedna od najljepših glumica s ovih prostora. Njena životna priča je izuzetno dirljiva i nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Od ranog djetinjstva, život nije bio lagan za Božidarku. Tokom Drugog svjetskog rata, izgubila je majku, preživjela logor, i provela vrijeme u prihvatilištu za djecu, ne znajući da je posvojena. Bila je jedna od djece koje je Diana Budisavljević spasila iz ustaškog logora smrti. Njena priča bila je inspiracija za scenarij filma “Dara iz Jasenovca”.

Kada je imala 36 godina, Božidarka je otkrila da je rođena u srpskoj porodici, Grublješić, 1940. godine, u selu Velika Žuljevica. Ustaše su strijeljale njenu majku Vidu, a otac Bogdan je poginuo u ratu. Nakon smrti roditelja, deportirana je u dječiji logor u Sisku, a kasnije je završila u zagrebačkom prihvatilištu Crvenog križa, gdje su je usvojili Stjepan i Katarina Frajt. Frajtovi su joj pružili bezbrižno djetinjstvo, iako nije bila svjesna svoje sudbine i obiteljske tragedije.

Njena tetka Dara, koja je nakon Drugog svjetskog rata radila kao medicinska sestra u bolnici u Bjelovaru, čula je tužnu priču o djevojčici koja je odvojena od svoje majke. Nakon što je shvatila da je Božidarka živa, Dara je počela tragati za njom. Tek kada je na ekranu ugledala Božidarku, shvatila je da je lijepa glumica zapravo Vidina kćerka.

Božidarka je uvijek izražavala zahvalnost prema svojim usvojiteljima. “Tim ljudima sam beskrajno zahvalna. Uzeli su me kao dijete od četiri godine. Ne sjećam se ničeg iz ranog djetinjstva, osim prve haljine koju su mi obukli i činjenice da nisam imala kosu,” ispričala je.

Danas, Božidarka Frajt živi u Zagrebu i prošle godine je proslavila 84. rođendan. Ima dvoje djece, a njena kćerka Bojana Gregorić Vejzović je također poznata glumica. Božidarka se već dugo ne pojavljuje u javnosti, ali zahvaljujući Bojani, poneki detalj o njoj i danas izađe na vidjelo.

Bojana je jednom prilikom ispričala kako je bilo odrastati uz poznatu majku. “Moja majka prvenstveno je bila majka, domaćica i brižna osoba, koja svoj posao nije donosila kući. Iako su mediji tada bili blaži prema privatnom životu, mama je zazirala od toga da postanemo dio novinskih fotografija. Uvijek je govorila: ‘Moj posao je jedno, a naš život nešto drugo.’ Kao što je netko odlazio raditi na poštu, moja je mama odlazila snimati film. Mislim da je to zdrav način odrastanja i percepcije glumačkog zvanja. Živjeli smo normalno i skromno kao i ostali klinci iz našeg kvarta,” ispričala je Bojana.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here