S imenom Allāha, Svemilosnog, Milostivog!
U nedjelju, 7. jula 2024. / 1. muḥarrema 1446. g./H., sve prisutne sestre u prostorijama Islāmskog centra IKRE München e.V. imale su, zaista, nesvakidašnju i historijsku priliku da uživo, i po prvi put, svjedoče polaganju posljednjih ājeta ḥifẓa Kur’āna Časnog od strane naše vrijedne sestre Nevzete Ramić pred muḥaffiẓom Škole Kur’āna – „IKRE“.
Nevzeta je pred svojim muḥaffiẓama položila sve džuzeve Kur’āna Časnog za nešto više od 2 godine, tačnije – u vremenskom intervalu od 22. februara 2022. do 7. jula 2024. godine.
Našu sestru Nevzetu u predstojećem periodu očekuju intenzivne pripreme pred Komisijom Škole Kur’āna – „IKRE“ kao uvertira za oficijelno polaganje Kur’āna Časnog pred Komisijom za ḥifẓ Rijāseta IZuBiH, inšallāhu te‘ālá. Internu ispitivačku komisiju Škole Kur’āna – „IKRE“ sačinjavaju: Kurrā’-ḥāfiẓ dr. Admir Husić (predsjednik komisije), Sulejman-ef. Čolaković (član i imām džemāta) i mu‘allima Eldina Fetić (član i mentor).
Imām El-Buḫārī u svom „Ṣaḥīḥu“ bilježi predaju od Osmāna b. ʻAffāna, raḍijallāhu ʻanhu, da je Vjerovjesnik, ﷺ, rekao:
عَنۡ عُثۡمَانَ بۡنِ عَفَّانَ، رَضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُ، قَالَ: قَالَ ٱلنَّبِيُّ، ﷺ: «خَيۡرُكُمۡ [إِنَّ أَفۡضَلَكُمۡ] مَنۡ تَعَلَّمَ ٱلۡقُرۡءَانَ وَعَلَّمَهُ.»
„Najbolji od vas je onaj koji nauči Kur’ān – poduči se Kur’ānu, a zatim i druge podučava njemu.“
Allāha, dželle ve ʻalá, molimo da našu sestru Nevzetu nagradi nagradom spomenutom u predaji od Burejde, raḍijallāhu ʻanhu, u kojoj se prenosi da je on čuo Allāhovog Poslanika, ṣallallāhu ʻalejhi ve sellem, kako kaže:
عَنۡ بُرَيۡدَةَ بۡنِ ٱلۡحَصِيبِ، رَضِيَ ٱللَّهُ عَنۡهُ، قَالَ: سَمِعۡتُ رَسُولَ ٱللَّهِ، ﷺ، يَقُولُ: «مَنۡ قَرَأَ ٱلۡقُرۡءَانَ، وَتَعَلَّمَهُ، وَعَمِلَ بِهِ، أُلۡبِسَ يَوۡمَ ٱلۡقِيَامَةِ تَاجًا مِنۡ نُورٍ، ضَوۡءُهُ مِثۡلُ ضَوۡءِ ٱلۡشَّمۡسِ…»
„Ko bude učio Kurʼān, proučavao ga i radio po njemu, na Sudnjem danu će mu biti stavljena na glavu kruna od nūra koja će svijetliti kao što svijetli Sunce.“
«وَيُكۡسَى وَالِدَيۡهِ حُلَّتَانِ لَا يَقُومُ بِهِمَا ٱلدُّنۡيَا»، فَيَقُولَانِ: بِمَا كُسِينَا؟
„Njegovi roditelji bit će zaogrnuti s dva ogrtača, pa će reći: ‘Zbog čega nam je ovo obučeno?’“
فَيُقَالُ: «بِأَخۡذِ وَلَدِكُمَا ٱلۡقُرۡءَانَ».
„Bit će im kazano: ‘Zato što je vaše dijete stalno bilo uz Kur’ān’. Zatim će njemu biti rečeno: ‘Uči i penji se džennetskim stepenima i sobama’, i on će se penjati sve dok uči, bilo to učenje brzo ili umjereno.“ [Aḥmed, Ibn Mādže, a ispravnim su ga ocijenili El-Hejsemī, Ibn Kesīr, Es-Sujūṭī, El-Albānī i dr.]
Nevzeta (kći rahmetli Nevzeta) Ramić je rođena 5. septembra 1991. godine u Bosanskoj Krupi. Svršenica je medrese Džemaludin-ef. Čaušević u Cazinu. Diplomirala je na Fakultetu zdravstvenih studija u Bihaću. Supruga je ponosnog muža Asmira Handanovića i majka troje djece: kćerke Medine te sinova Muḥammeda i Aḥmeda. Nevzeta je, također, jedna od aktivnih i požrtvovanih mu‘allima Škole Kur’āna Islāmskog centra IKRE u Minhenu.
Naše sestre potrudile su se ovaj poseban dan začiniti i posebnim iznenađenjem za Nevzetu. Poslije posljednjih proučenih ajeta, uslijedilo je druženje sa našom prvom hafizom. Uživale su njenom emotivnom obraćanju uz slatke i slane zalogaje.
Nevzeti i njenoj porodici, kao najvećoj podršci na ovom putu, želimo što više uspjeha i bereketa u predstojećem vremenu i njenom radu na polju podučavanja Kur’ānu Časnom u sklopu naše Škole Kur’āna.
Āmīn jā Rabbe l-ʻālemīn!
⚜️ IKRE München e.V. ⚜️

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here