Vanbračni supružnici osuđeni zbog prevare u Bosanskoj Krupi

Općinski sud u Bosanskoj Krupi nepravosnažno je osudio vanbračne supružnike Elvisa Sadrija (32) i Fahretu Bećirević (27) iz Bosanske Krupe zbog lažnog prikazivanja činjenica radi prikupljanja humanitarne pomoći za liječenje njihovog malodobnog sina, kojem liječenje nije bilo potrebno.

Prevara za 138.000 maraka

Sud je ustanovio da su supružnici, lažno prikazujući činjenice, doveli u zabludu veći broj ljudi koji su vršili uplate na ime humanitarne pomoći za liječenje djeteta. Na taj način su prikupili preko 138.000 maraka, od čega su veći dio sredstava potrošili.

Presuda

Na osnovu dokaza, sud je utvrdio da su vanbračni supružnici počinili krivično djelo prevare. Elvisu Sadriju je izrečena kazna zatvora u trajanju od osam mjeseci, koja mu je, uz njegov pristanak, zamijenjena radom za opće dobro na slobodi u trajanju od 70 radnih dana. Fahreta Bećirević je osuđena na uslovnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s rokom provjeravanja od dvije godine.

Oduzimanje imovinske koristi

Po prijedlogu tužilaštva, sud je izrekao mjeru oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u ukupnom iznosu od 138.300 maraka.

Period prevare

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona je dokazalo da su vanbračni supružnici prevaru izvršili u periodu od 1. januara 2015. do 14. februara 2023. godine, koristeći društvene mreže. Tokom tog perioda, na njihove privatne transakcijske račune izvršeno je ukupno 2.398 uplata fizičkih i pravnih lica.


pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here