Hotelijer u Antaliji ‘protjerao’ hidžab: Sudbina ga brzo sustigla

Javni tužilac u mjestu Bekirkoy pokrenuo je tužbu protiv Fethi Yilmaz Sezera, direktora hotela u Antaliji, nakon njegovih kontroverznih izjava o zabrani hidžaba i burkinija u svom hotelu. Sezer je samo nekoliko dana ranije u razgovoru za turski dnevni list Yeni Šafak izjavio kako ne želi vidjeti žene s hidžabom niti žene koje nose burkini u svojim bazenima, jer, prema njegovim riječima, takva odjeća “uznemirava turiste iz drugih zemalja”.

Njegove izjave izazvale su burne reakcije širom Turske. Mnoge organizacije i pojedinci oštro su osudili njegove riječi, ističući da se radi o očitom primjeru diskriminacije i podsticanju na mržnju. Javni tužilac Bekirkoy je pokrenuo postupak protiv Sezera prema Članu 122 turskog Krivičnog zakona, kojim se sankcionira podsticanje na neprijateljstvo i izazivanje rasne, vjerske ili sektaške mržnje.

Sezerove izjave podsjetile su mnoge na period prije 14 godina kada je hidžab bio maksimalno potisnut u Turskoj. Iako je u međuvremenu došlo do promjena u zakonu i društvenim normama, njegov stav je izazvao ogorčenje, posebno među konzervativnim i religioznim zajednicama.

Država je brzo reagirala na ovaj incident, pokazujući nultu toleranciju prema bilo kojem obliku diskriminacije na osnovu vjerskih uvjerenja. Reakcije su stigle iz raznih dijelova društva, uključujući političare, vjerske vođe i obične građane, koji su izrazili solidarnost sa ženama koje su se osjećale pogođene Sezerovim riječima.

“Njegove izjave su ne samo neprihvatljive nego i protivne osnovnim ljudskim pravima. Svatko ima pravo nositi odjeću koja odražava njihovu vjeru i uvjerenja, a hotelski direktor nema pravo uskraćivati to pravo svojim gostima,” rekao je jedan od kritičara Sezerovih izjava.

Turistička industrija, koja je ključna za tursku ekonomiju, također je izrazila zabrinutost zbog negativnog publiciteta koji je ovaj incident izazvao. “Ovakve izjave štete našem ugledu kao zemlje koja prihvaća različitosti i promiče turizam. Turska je destinacija za sve turiste, bez obzira na njihovu vjeru ili kulturu,” rekao je predstavnik Udruženja turističkih radnika.

Fethi Yilmaz Sezer suočava se sa ozbiljnim pravnim posljedicama zbog svojih postupaka, a mnogi vjeruju da će ovaj slučaj poslužiti kao važna lekcija o potrebi poštovanja ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije u svim oblicima.

Ovaj incident također podsjeća na širu borbu za prava žena koje nose hidžab i druge vjerske simbole. U mnogim dijelovima svijeta, uključujući zapadne zemlje, žene koje nose hidžab suočavaju se s raznim oblicima diskriminacije i predrasuda. Turski primjer pokazuje kako država može brzo i odlučno reagirati na takve slučajeve, štiteći prava svih svojih građana.

Zaključno, ovaj događaj naglašava važnost poštovanja vjerskih sloboda i prava na samoodređenje. Dok se Turska suočava s izazovima u modernizaciji i očuvanju svojih tradicionalnih vrijednosti, važno je da se takvi incidenti koriste kao prilike za jačanje društvene kohezije i promicanje tolerancije.

Izvor: balkanis.com

Podijelite ovaj članak.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here