..na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, njemačka reprezentacija je pozirala uz gestikulaciju kojom su htjeli skrenuti pažnju na cenzuru po pitanju slobode govora i manjak ljudskih prava u toj zemlji. Kobajagi oni se brinu za prava žena i nedostatak demokratije u Kataru. Da budemo jasni, pod ljudskim pravima oni smatraju slobodu na svaku vrstu nastranosti i devijacija. I u osnovi, uopšte ih nije briga za nečija prava tamo negdje.

Počevši u 2023. i evo već pola 2024. Izr@el vrši genocid u Gazi. Žrtve su žene, djeca i starci. Njemačka otvoreno i bezrezervno podržava genocid politički, vojno i ekonomski. O moralnim upitnostima ne treba trošiti riječi. Svaki vid podrške Palestincima, makar verbalno u Njemačkoj je zabranjen. Vijesti su strogo cenzurisane. Masakri nad ženama (za koje se toliko brinu?!) a poseno djecom koja su univerzalna kategorija, uopšte ih ne dotiče.

Licemjerstvo zapadnog čovjeka, oličenog u ovom slučaju u Nijemcu je opšte poznata stvar onome ko iole zna i prati djelovanje zapadnih sila po svijetu. Nametnuli su se ostalima kao predvodnici civilizacije u tehnološkom smislu, čiji korijeni sežu u kolonozaciju i ropstvo a u stvari supremaciju de facto duguju vojnoj moći. Bolje rečeno, shvatili su da je zakon kojeg svi poštuju – zakon jačeg. To je princip, čiji je temeljni argument sila. Kad si jak, u državnom smislu vojno, tada te neprijatelj poštuje, prijatelj osjeća strahopoštovanje a slabić se pokorava. Jednostavna formula.

Bato Oruč

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here