Pripremio:  Semir Imamović za saff.ba

Jedna od važnih karakteristika islamskog vjerozakona (Šerijata) jeste da on, svojim konceptom „umnogostručavanja nagrade“, stimuliše svoje sljedbenike na činjenje dobra kojim će steći Božiji blagoslov, naklonost, dobro i milost. U tom smislu, odredio je posebna vremena i mjesta za činjenje dobrih dijela, u kojima se nagrada i stepeni kod Allaha, dželle šanuhu, progresivno uvećavaju. Gotovo da nema mjeseca, a da u njega, kao podsticaj i stimulativ, nisu utkane neke odlike i vrijednosti, koje učinjenim dobrim djelima u njima, daju na vrijednosti, značaju i nagradi. Upravo je prvih deset dana zul-hidžeta, u kojima se trenutno nalazimo, a u kojima je dobro djelo vrijednije nego u drugim danima u godini, i u kojima se nalaze dva posebna dana, Dan Arefata u kome Allah, dželle šanuhu, najviše ljudi oslobodi od vatre, i čiji post briše grijehe učinjenje u prethodnoj i narednoj godini, i Dan „nahra“ – žrtvovanja kurbana, najveći i najvredniji dan kod Allaha, najbolji primjer podsticajnog/motivacijskog aspekta islamskog vjerozakona. Prenosi se od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, da je rekao: „Najveći/najvrjedniji dan kod Allaha je „jevmun-nahri“, a zatim „jevmul-karri“. (Ebu Davud, a vjerodostojnim ga je ocijenio Albani). „Jevmun-nahri“ je prvi dan Kurbanskog bajrama i Dan „Velikog hadža“. Naziv „Dan Velikog hadža“, dobio je po velikom broju islamskih obreda koji se obavljaju u njemu, kao što su boravak na Muzdelifi, bacanje kamenčića na Veliko džemre, klanje kurbana, obredno brijanje i šišanje kose, hadžski tavaf (tavaful-ifada) i Bajram-namaz. Na pitanje koji dan je najvrjedniji: Dan Arefata ili petak ili Ramazanski bajram ili Dan „nahra“, poznati islamski učenjak Ibn Tejmija odgovorio je: „Hvala Allahu. Najbolji dan u sedmci je petak/džuma, po jednoglasnom mišljenju islamskih učenjaka, a najbolji dan u godini je „jevmu-nahri“ (prvi dan Kurban-bajrama). Neki učenjaci su smatrali da je Arefat najbolji dan u godini, ali ispravno je prvo, jer se u Sunenima prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: „Najveći/najvrjedniji dan kod Allaha je „jevmun-nahri“, a zatim „jevmul-karri“. Također, „jevmun-nahri“ je Dan „Velikog hadža“ u mezhebu imama Malika, Šafije i Ahmeda.“

Na temelju ove činjenice, ali i spoznaje da se blagodati uvećavaju zahvalom (izvršavanjem Božijih propisa), a gube nezahvalnošću (griješenjem i nepokornošću), musliman treba učiniti sve da ove mubarek i blagoslovljenje dane provede u znaku ibadeta, veličanja Allaha, dželle šanuhu, jačanja svoje veze sa Allahom, dželle šanuhu, istinskim Darovateljem, i činjenju dobrih dijela i dobročinstva. Ono što će mu značajno pomoći u izvršenju ove plemenite zadaće/misije jeste pridržvanje sljedećih propisa i adaba:

  • Kupanje prije bajram-namaza: Praktikovali su ga neki ashabi, poput Abdullaha ibn Omera.
  • Oblačenje najljepše odjeće: Inspirisano Omerovim savjetom Poslaniku da se lijepo obuče za bajram.
  • Odlazak na bajram-namaz i povratak pješice: Prenosi se da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, to činio.
  • Obavljanje bajram-namaza u džematu: Prema hanefijskom mezhebu i jednom predanju od imama Ahmeda, vadžib je svakom punoljetnom muslimanu.
  • Dolazak na namaz jednim putem i povratak drugim: Poslanik je to radio iz više razloga, uključujući širenje blagoslova i obznanjivanje islamskih obilježja.
  • Čestitanje bajrama: Riječi „tekabbelallhu minna ve minkum“ bile su uobičajene među ashabima.
  • Klanje kurbana: Nakon bajram-namaza, kao što je Poslanik preporučio.
  • Učenje tekbira naglas: Po završetku namaza, od sabaha na Dan Arefata do ikindije-namaza zadnjeg dana Kurban-bajrama.
  • Ispoljavanje radosti i veselja: U dozvoljenim granicama, stvaranje ugodne atmosfere, lijepo ponašanje, praštanje, darežljivost i posjećivanje rodbine.

Molim Uzvišenog Allaha da nas sve obraduje primanjem dobrih djela, otklanjanjem nedaća i praštanjem grijeha.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here