PITANJE

Da li žena, prema šerijatu, ima pravo tražiti razvod braka ukoliko se utvrdi da suprug ne može imati djece? Kakav je stav šerijata o usvajanju, odnosno preuzimanju siročeta pod starateljstvo? Da li je to preporučljivo? Moja supruga izgleda priželjkuje to, dok ja imam strah da neću moći biti pravedan prema siročetu. Znam da je Muhammed, s.a.v.s., imao siroče pod starateljstvom. Ako mi je Allah odredio da ne mogu imati djece, da li je preporučljivo preuzeti dijete pod starateljstvo?

ODGOVOR

Ukoliko supruga želi razvod braka i insistira na njemu zbog toga što njen suprug ne može imati djece, smatra se da nema prepreka da joj se ta želja ispuni. Prirodna želja za potomcima je jedan od osnovnih ciljeva braka, i stoga, iako fikhska mišljenja mogu varirati, nije u interesu zadržavati ženu u braku protiv njene volje i želje za djecom.

Kada je riječ o uzimanju siročadi pod starateljstvo, šerijat to ne samo da dozvoljava već i podstiče, pod uvjetom da se dijete odgaja u skladu s islamskim učenjima. Preuzimanje siročeta pod starateljstvo je plemenito djelo, koje može donijeti brojne duhovne koristi i zadovoljstvo Allahu.

Međutim, važno je napomenuti da dijete koje se uzima pod starateljstvo ne može biti tretirano kao vlastito dijete u smislu nasljedstva i određenih odnosa. Kada dijete postane fizički punoljetno, muško dijete se ne može osamljivati sa ženom koja nije njegova majka, i ona pred njim mora biti pokrivena. Slično tome, ako je dijete žensko, njen staratelj se ne može osamljivati s njom, te odnosi između njih moraju biti u skladu s pravilima koja važe za odnos prema stranim ženama.

Vaša zabrinutost o pravednom postupanju prema siročetu je opravdana i prirodna. Pravednost i ravnopravnost su ključni principi u islamskom starateljstvu. Ako osjećate da možete ispuniti ove obaveze, onda je preuzimanje siročeta pod starateljstvo itekako preporučljivo. Muhammed, s.a.v.s., je sam imao siročad pod svojom skrbi, što ukazuje na važnost ovog djela.

Ako je Allah odredio da ne možete imati vlastite djece, uzimanje djeteta pod starateljstvo može biti ispravan način da ispunite želju za roditeljstvom i pružite ljubav i skrb djetetu kojem je to potrebno. Na kraju, važno je da se o ovim pitanjima posavjetujete i donesete odluku koja je u najboljem interesu svih uključenih, s posebnim naglaskom na pravednost i duhovno ispunjenje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here