Ebu Musa el-Eš’ari, radijallahu anhu, prenosi da mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Želiš li da te naučim riječima koje su jedna od riznica Dženneta?” Odgovorio je: “Naravno, Allahov Poslaniče.” Tada mu je Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “To su riječi: La havle ve la kuvvete illa billah – Nema snage i moći osim sa Allahom!” (Muslim).

Komentirajući ovaj hadis, Ibnul-Kajjim el-Dževzijje ističe da riječi “La havle ve la kuvvete illa billah” imaju izvanredan uticaj na odbijanje siromaštva. Islamski učenjaci objašnjavaju da ove riječi simboliziraju potpunu predanost i povjeravanje Allahu, priznanje Njegove vrhovne moći i pokornost Njegovoj odredbi. One potvrđuju da je Allah Stvoritelj čija se odredba ne može spriječiti i da čovjek nema moć da promijeni Allahovu volju.

Zatvorena srca i neprijateljski nastrojene osobe omekšavaju se izgovaranjem riječi “La havle ve la kuvvete illa billah!” Ove riječi mogu pretvoriti mračnu budućnost u svijetlu, razbiti okove tjeskobe i pružiti nevjerojatnu snagu.

Kada se problemi nagomilaju i čini se da su svi putevi zatvoreni, izgovaranje ovog veličanstvenog zikra iz srca može otvoriti neočekivane puteve. Ove riječi priznaju našu slabost i činjenicu da bez Allahove volje i snage ne možemo ništa postići.

Istina je da su ove riječi jedna od riznica Dženneta, ali su također i jedna od riznica ovoga svijeta. Ko je okusio njihovu slast i čudesnu moć, taj zna njihovu vrijednost.

Izgovaranje “La havle ve la kuvvete illa billah” nije samo čin pokornosti, već i izraz najdublje vjere i povjerenja u Allaha. Ove riječi podsjećaju na to da je prava snaga i moć u rukama Uzvišenog Stvoritelja. Svaki put kad ih izgovaramo, ponovo potvrđujemo svoju ovisnost o Allahu i svoju svijest o Njegovoj sveprisutnosti i svemoći.

Kada se suočimo sa teškim trenucima, izgovaranje ovih riječi može nam pružiti snagu i smirenost. One nas podsjećaju da nismo sami i da je Allah uvijek uz nas, spreman da nam pomogne i vodi nas.

Ove riječi su poput ključa koji otvara vrata spokoja i sigurnosti. One su duhovna potpora koja nam pomaže da prevladamo životne izazove i pronađemo mir u srcu. Svaki musliman koji istinski vjeruje u snagu ovih riječi može osjetiti njihov blagotvoran uticaj na svoj život.

La havle ve la kuvvete illa billah – Nema snage i moći osim sa Allahom! Ove riječi nisu samo običan zikr, već duboka molitva koja nas povezuje s našim Stvoriteljem i podsjeća na Njegovu beskrajnu moć i milost. Izgovarajući ih, podsjećamo se na našu ljudsku slabost i potrebu za Allahovom pomoći i zaštitom u svakom trenutku našeg života.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here