Sladoled je neizostavna ljetna poslastica, kako iz komercijalnih proizvodnji tako i s lokalnih sladolednih štandova. Ponuda okusa postala je raznolika i eksperimentalna, uključujući neobične kombinacije poput slanog karamelnog sladoleda, energetskih napitaka ili čak egzotičnih okusa kao što su ćevapi.

Međutim, pitanje je što se dešava kada prekomjerno konzumiramo sladoled ili ga jedemo svakodnevno? Tamar Samuels, nutricionistica registrirana kod Yahoo-a, izbjegava označavanje bilo koje hrane ili učestalosti konzumiranja kao “dobru” ili “lošu”.

“Takav pristup može uzrokovati osjećaje srama, krivice i straha, što potencijalno može dovesti do poremećenog odnosa prema hrani”, objasnila je. Svaka osoba ima svoje jedinstvene prehrambene potrebe, koje se znatno razlikuju od jedne do druge osobe. Slično razmišlja i dijetetičarka: “Ne volim klasificirati određenu vrstu hrane kao ‘lošu’ ili vas kao ‘lošu osobu’ ako je jedete, ali kao što znamo, postoje hranjive i manje hranjive namirnice”, rekla je, dodajući da je sladoled visokokalorična poslastica s visokim udjelom šećera i masti koju je najbolje konzumirati umjereno.

Pretjerana konzumacija sladoleda može negativno utjecati na zdravlje. Ova poslastica obično obiluje kalorijama i šećerom. Ako se jede u prevelikim količinama, može dovesti do povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od pretilosti, kao i pojave karijesa zbog visokog udjela šećera. Nadalje, unos velike količine sladoleda može rezultirati povećanjem razine šećera u krvi i povećanim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2. Stoga se preporučuje umjereno konzumiranje sladoleda radi očuvanja zdravlja.

Na tržištu postoji širok raspon vrsta sladoleda s različitim nutritivnim vrijednostima, stoga je važno obratiti pozornost na etikete proizvoda. Američko udruženje za srce preporučuje dnevni unos šećera koji ne prelazi 36 g za muškarce i 25 g za žene.

Što se tiče zasićenih masti, AHA ne preporučuje unos veći od 13 g dnevno za osobu koja konzumira 2.000 kalorija dnevno. Jedna porcija sladoleda može sadržavati gotovo cijeli dnevni unos šećera i zasićenih masti, stoga je važno ograničiti njegovu konzumaciju prenosi radiosarajevo.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here