U Bosni i Hercegovini sezona branja šumskih plodova, naročito gljiva, donosi mnogima priliku za dodatnu zaradu, a među najtraženijim plodovima su vrganji. Ova cijenjena gljiva, koja se često smatra delikatesom, ima visoku tržišnu vrijednost. Nedavno je u Žepču zabilježena cijena od 12 KM po kilogramu za vrganje prve klase. Ova cijena motiviše mnoge da se okušaju u branju, a oni iskusni, poput Rasima Mujića i njegove supruge Hedije, uspijevaju dnevno zaraditi između 500 i 700 KM.

Rasim ističe svoju marljivost i spretnost supruge, naglašavajući koliko je ona vješta u pronalaženju i branju vrganja. „Ne mogu ja mahalisat dok pare prolaze pored mene,” kaže Rasim sa osmijehom, izražavajući zahvalnost za prilike koje pruža berba gljiva. Hedija, prema njegovim riječima, ima nevjerojatnu sposobnost da prepozna i ubere vrganje, što doprinosi njihovom uspjehu u ovom poslu.

Pred kamerom novinara Srećka Stopovića, Rasim i Hedija su čak pojeli sirovi vrganj, tvrdeći kako ova gljiva ima preventivne zdravstvene koristi. Rasimova posvećenost branju vrganja ide dotle da čak zalazi u minska polja oko Žepča. On objašnjava kako se na miniranim područjima mogu pronaći najbolji primjerci, ali priznaje i da su takvi izleti rizični. Iako je prošao neozlijeđen, svjestan je da su ovakve avanture opasne. No, uz sreću i vještinu, kaže da se i na takvim mjestima može doći do vrhunskih vrganja.

Pored branja gljiva, Rasim se bavi i drugim aktivnostima koje donose dodatni prihod. Njegova ponuda uključuje proizvodnju domaćeg sirćeta, pravljenje pekmeza i sakupljanje ljekovitog bilja. On poručuje kako je dovoljno uzeti kantu i krenuti u šumu za zaradu – posao je tu za one koji su spremni uložiti trud i vrijeme.

Zaključno, Rasimova priča pokazuje da se, i pored izazova, kroz tradicionalne aktivnosti kao što je branje šumskih plodova, može ostvariti solidan prihod. Način na koji su on i supruga Hedija iskoristili priliku u prirodi inspiracija je mnogima i dokaz da, uz malo znanja, truda i, kako Rasim kaže, „malo sreće,“ u BiH ima prostora za uspjeh čak i bez formalnog zaposlenja prenosi pressmediabih

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here