U svijetu gdje su prevaranti prisutni na svakom koraku, naročito zabrinjavaju slučajevi kada se takve osobe usmjere ka humanitarnim organizacijama, udruženjima ili volonterima koji svojim radom pomažu najugroženijim građanima. Jedan takav slučaj, bizaran i tragičan, dogodio se u Zenici, gdje je gospođa Almina putem društvene mreže Facebook podijelila iskustvo s prevarantom koji je, pod izgovorom humanitarne pomoći, pokušao izvući novac.

Prema objavi gospođe Almine, kontaktirao ju je muškarac koji se predstavio kao član udruženja iz Zagreba pod imenom “Nardi”. Iako je tvrdio da je trenutno u Crnoj Gori, obećao je da će uplatiti čak 2.000 eura kao donaciju za pomoć sugrađanima za koje Almina prikuplja sredstva. Međutim, prevara je brzo postala očigledna kada je od nje zatraženo da prethodno uplati 250 eura kako bi on navodno mogao pokriti troškove provizije za slanje novca putem Western Uniona.

Gospođa Almina, koja je nesebično posvećena pomaganju zajedno sa svojom prijateljicom Elom, poznata je po tome što prikuplja donacije iz svih izvora, bez obzira na iznos. Bilo da je donacija samo jedna marka ili mnogo više, njih dvije posvećeno prikupljaju i koriste ta sredstva za pomoć. Međutim, kad im se obratila ova osoba iz “NARDI” udruženja s pričom o donaciji od 2.000 eura, istovremeno tražeći 250 eura unaprijed za pokrivanje navodnih troškova, odmah su posumnjale. Njihovu sumnju pojačalo je i ime koje im je prevarant naveo, koje, prema njenim riječima, nije odavalo povezanost s bilo kim iz njihovog kraja.

Kako bi upozorila druge na slične pokušaje prevare, Almina je odlučila objaviti cjelokupni razgovor s prevarantom, uključujući i screenshotove komunikacije. Napominjući da su ona i Ela uvijek spremne pomoći onima kojima je to najpotrebnije, čak i kada to podrazumijeva mnogo truda i predanosti, Almina je istakla koliko je tužno što se prevaranti fokusiraju upravo na ljude koji iskreno pomažu zajednici.

Ova objava izazvala je mnoštvo reakcija i komentara na društvenim mrežama. Mnogi su izrazili svoje ogorčenje na ponašanje prevaranta, ali su se našli i oni koji su podijelili slična iskustva. Čini se da su slične prevare sve učestalije, gdje ljudi s lažnim profilima kontaktiraju one koji prikupljaju ili primaju humanitarnu pomoć, nudeći im navodne donacije, ali uz uslov da pošalju određeni iznos kao proviziju ili pokriće navodnih troškova. Ovakva vrsta prevare djeluje kao emocionalna manipulacija koja se oslanja na povjerenje i hitnost situacije.

Nažalost, u svijetu digitalnih komunikacija ovakvi pokušaji prevare nisu rijetkost. Prevaranti često koriste slične taktike, pokušavajući iskoristiti ranjivost ili dobre namjere onih koji vjeruju u dobrotu drugih ljudi. U tom kontekstu, važno je da svi koji se bave humanitarnim radom budu oprezni i skeptični prema nepoznatim osobama koje im se nude s izdašnim donacijama, ali istovremeno traže novac unaprijed.

Neki od ključnih savjeta za izbjegavanje prevara ovakve vrste uključuju:

  • Provjerite izvore: Ukoliko dobijete ponudu za donaciju od strane nepoznate osobe ili organizacije, pokušajte istražiti njihovu autentičnost. Potražite podatke o osobi ili organizaciji na internetu i na društvenim mrežama.
  • Nikada ne šaljite novac unaprijed: Ako donator traži da uplatite novac kako bi poslao donaciju, to je gotovo siguran znak prevare. Prava humanitarna pomoć nikada ne dolazi uz takve uslove.
  • Konsultujte se s drugima: Razgovarajte s prijateljima ili kolegama u humanitarnom radu o potencijalnim donatorima. U mnogim slučajevima, drugi su možda već imali iskustva sa sličnim prevarantima.
  • Obratite se nadležnim institucijama: Ako smatrate da ste meta prevare, prijavite to policiji ili relevantnim organizacijama. Institucije mogu pomoći u dokumentovanju i sprječavanju ovakvih prevara.

Na kraju, objava gospođe Almine je jasna poruka svim volonterima i humanitarnim radnicima da budu na oprezu. Ovakve situacije pokazuju kako prevaranti ne biraju sredstva i da, nažalost, ne poštuju ni one najosjetljivije aspekte društva, poput pomoći i solidarnosti. Istovremeno, ovaj slučaj naglašava važnost podrške i međusobne saradnje među humanitarnim radnicima kako bi zaštitili jedni druge od mogućih zloupotreba.

Zaključno, Alminina objava predstavlja važan podsjetnik svima koji su uključeni u humanitarni rad – dobrota i povjerenje su osnove na kojima počiva svaka pomoć, ali te vrijednosti ne smiju biti zloupotrijebljene prenosi senzor.ba

Ako se neko susretao sa ovakvim slučajem, da li ste prijavili policiji?”, stoji u objavi uz sljedeće fotografije:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here