Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, uputio je otvoreno pismo ministru vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, Elmedinu Konakoviću, komentarišući Konakovićevu izjavu kojom je osporio značaj Dodikovog prisustva na Samitu BRIKS-a u Kazanju. U pismu, Dodik je nastojao podcrtati svoj doprinos i značaj Republike Srpske na međunarodnoj sceni, ističući da su ga na ovaj događaj pozvali kao predstavnika Republike Srpske među vodećim svjetskim liderima.

Dodik je ocijenio da Konakovićeve riječi o fiktivnosti njegovog prisustva odražavaju ne samo nepoznavanje međunarodnih odnosa već i neprimjereno ponašanje za visokog diplomatu. Pismom je namjeravao, kako je naveo, “upoznati Konakovića s činjenicama” u vezi sa samitom i samim BRIKS-om. Istakao je da prisustvo visokih ličnosti poput generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Guterresa jasno pokazuje značaj ovog skupa za globalne odnose.

Kako bi pojasnio uticaj BRIKS-a, Dodik je dodao da je ova organizacija mnogo više od političke platforme. Prema njegovim riječima, BRIKS služi kao mirovna asocijacija koja predstavlja nadu za svijet zasnovan na poštovanju i pravednosti. Također je naglasio da BRIKS promiče suverenitet država, bez nametanja interesa pojedinih nacija drugima. U tom duhu, Dodik je kazao da njegovo prisustvo na samitu nije samo osobna čast, nego i čast za cijelu Republiku Srpsku.

Dalje je kritikovao Konakovića zbog, kako kaže, njegovog neprestanog kritikovanja Republike Srpske. Prema Dodikovom mišljenju, Konakoviću bi bilo korisnije da se usredsredi na stvaranje dobrih odnosa sa zemljama koje učestvuju u BRIKS-u, kao što su Kina, Turska, Egipat, Indija i UAE, jer su to države koje igraju ključne ekonomske uloge na globalnoj sceni. Njegova završna poruka iz Kazanja naglašava potrebu za priznavanjem vrijednosti koje ove države promiču, dok Republika Srpska, prema Dodikovim riječima, ostaje posvećena ideji suverene saradnje i poštovanja među narodima.

Dodikovo pismo poslužilo je kao naglašavanje značaja Samita BRIKS-a u svjetskim odnosima i prilika da se kroz prisustvo predstavnika Republike Srpske promoviše njena pozicija.

U nastavku pisma, Milorad Dodik dodatno je elaborirao važnost učestvovanja Republike Srpske u BRIKS samitu, naglašavajući da je ovo priznanje od strane svjetskih sila znak globalnog interesa za stabilne i mirne odnose u regiji Zapadnog Balkana. Kako on tvrdi, BRIKS nije samo platforma za ekonomske dogovore već i simbol promjene u međunarodnim odnosima, koji teže ravnoteži i smanjenju monopola velikih sila nad manjim zemljama. Upravo ta misija, prema Dodiku, pruža priliku državama poput Bosne i Hercegovine i njenih entiteta da, bez pritiska i vanjskih uticaja, razvijaju vlastite odnose i ekonomije, vodeći se isključivo interesima naroda.

U svom obraćanju Dodik ističe nekoliko ključnih stavki u kojima vidi značaj BRIKS-a za Republiku Srpsku i cijelu Bosnu i Hercegovinu:

  1. Ekonomski razvoj: Dodik smatra da su države članice BRIKS-a, kao što su Kina i Indija, globalne ekonomske sile čiji razvoj može poslužiti kao model za ubrzavanje ekonomske stabilnosti Balkana. Pristup ovim tržištima omogućava prilike za investicije, posebno u industriji i infrastrukturi, što bi Bosnu i Hercegovinu moglo postaviti kao ključnu tačku trgovine između Istoka i Zapada.
  2. Politička nezavisnost i suverenitet: Prema Dodikovim riječima, BRIKS zagovara politiku u kojoj svaka država zadržava pravo na nezavisno donošenje odluka. U slučaju Republike Srpske, to znači podršku za stabilnost i autonomiju unutar šireg okvira Bosne i Hercegovine, bez miješanja i pritisaka koji dolaze izvan granica zemlje.
  3. Mirovna saradnja: Kako Dodik naglašava, BRIKS je posvećen održavanju mira i saradnje između nacija, čime se izbjegava vojna intervencija kao sredstvo rješavanja konflikata. Ovo je posebno važno za Bosnu i Hercegovinu koja, prema njegovom mišljenju, treba trajni mir i povjerenje među narodima unutar vlastitih granica, bez uticaja vanjskih faktora koji bi mogli destabilizirati regiju.

Dodik je također izrazio nezadovoljstvo zbog konstantnih kritika koje dolaze iz određenih krugova unutar Bosne i Hercegovine, uključujući Elmedina Konakovića, koje vidi kao neosnovane i kontraproduktivne za međunarodnu reputaciju zemlje. Konakovićeve optužbe da je prisustvo Republike Srpske na BRIKS samitu “fiktivno”, prema Dodiku, samo su primjer nedostatka informacija i diplomatskog pristupa. On smatra da ovakve izjave mogu unazaditi prilike za regionalnu i globalnu saradnju, jer šalju pogrešnu sliku o angažmanu Bosne i Hercegovine u važnim međunarodnim forumima.

U svom završnom obraćanju, Dodik je ponovio da će nastaviti koristiti prilike poput samita BRIKS-a kako bi proširio kontakte i uspostavio konstruktivne odnose sa zemljama članicama BRIKS-a. Ove države, kao vodeće ekonomske i političke sile u svijetu, kako on smatra, imaju veliki uticaj na globalne odnose, te Republika Srpska želi biti prepoznata kao ozbiljan partner unutar Bosne i Hercegovine, posvećen saradnji, ekonomskom napretku i miru.

Na kraju, Dodik je izrazio želju da saradnja sa BRIKS-om inspiriše i druge političke lidere u Bosni i Hercegovini, uključujući Konakovića, da prepoznaju vrijednosti koje BRIKS promiče i doprinesu jačanju veza sa zemljama članicama. Također je pozvao Konakovića i druge političke aktere da se fokusiraju na pozitivne aspekte i mogućnosti koje međunarodna saradnja može donijeti cijeloj državi, umjesto na međusobne političke razmirice. Dodikovo obraćanje jasno je ukazalo na njegov stav da BRIKS predstavlja globalnu platformu koja može doprinijeti stabilnosti, ekonomskom prosperitetu i suverenitetu zemalja, uključujući Bosnu i Hercegovinu i njene entitete, te da prisustvo Republike Srpske na ovom forumu nije samo simbolično već i strateški važno za budućnost regiona.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here