U Fojnici, Mahir Lušija i njegova porodica suočavaju se s teškom situacijom nakon nedavnih poplava koje su devastirale njihov dom. Nažalost, Mahir je ostao bez svih mašina koje su mu bile glavno sredstvo za rad i izvor prihoda. Ove mašine su mu bile neophodne za obavljanje njegovih poslovnih aktivnosti, a njihov gubitak predstavlja ozbiljan udarac njegovim finansijama.

Mahir opisuje tragičnu noć kada je voda počela ulaziti u prizemlje njegovog doma. “Te noći voda je ušla u prizemlje, a onda je došlo do strujnog udara. Tada su mi sve mašine pregorjele,” kaže Mahir, s tugom se prisjećajući trenutaka kada je izgubio sve što je s toliko truda gradio. Strujni udar, izazvan bujicom vode, uništio je njegovo glavno sredstvo za rad, čime je dodatno otežao situaciju.

Svi aparati u njihovom domu postali su neupotrebljivi, što je dovelo do još većih problema. Sa suprugom i djecom, Mahir je bio primoran smjestiti se u mali pomoćni objekat, koji je daleko od idealnog stambenog rješenja. Ova situacija dodatno otežava svakodnevni život njegove porodice, koja se bori ne samo s fizičkim uslovima, već i sa emocionalnim teretom gubitka.

Ovo nije prvi put da su poplave pogodile Mahirov dom. Nažalost, to su već drugi poplavni događaji koji su ostavili traga na njihovom životu. Svaki put, porodica se suočava s izazovima obnove i vraćanja u normalan život, ali se čini da se ciklus prirodnih katastrofa ponavlja, ostavljajući ih u neizvjesnosti i strahu od budućnosti.

U ovakvim situacijama, zajednica često dolazi do izražaja, pružajući podršku onima koji su pogođeni. Mahir i njegova porodica sada se nadaju da će dobiti pomoć od lokalnih vlasti i humanitarnih organizacija kako bi obnovili svoje živote i opremu, te ponovo stvorili sigurno okruženje za svoju djecu. Njihova borba je podsjetnik na krhkost ljudskih resursa u suočavanju s prirodnim nepogodama, ali i na snagu zajedništva i solidarnosti u teškim vremenima prenosi hayat

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here