Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock iznijela je stav Njemačke u vezi s izraelskim pravom na samoodbranu tokom govora u njemačkom parlamentu, naglašavajući kako Izrael ima pravo djelovati i prema civilnim ciljevima ako ih koriste teroristi kao zaklon. Ova izjava izazvala je pažnju zbog svog direktnog karaktera i jasne podrške Izraelu u njegovom odgovoru na prijetnje terorizma.

“Samoodbrana ne znači samo napad na teroriste, već i njihovo uništavanje. Kada se Hamasovi teroristi skrivaju iza ljudi, iza škola, ulazimo u vrlo teška pitanja. Ali nećemo se ustručavati. Zato sam jasno dala do znanja UN-u da civilna mjesta također mogu izgubiti svoj zaštićeni status ako ga teroristi zlorabe. To je stajalište Njemačke i to je ono što nama znači sigurnost Izraela,” izjavila je Annalena Baerbock.

Index.hr

Baerbock je istaknula da samoodbrana ne podrazumijeva samo direktne napade na teroriste, već uključuje i njihovo potpuno uništenje. U situacijama kada se teroristi, poput pripadnika Hamasa, skrivaju iza civila ili unutar civilnih objekata poput škola, to postavlja veoma teška i kompleksna moralna pitanja. Ipak, ona je jasno poručila da će Njemačka zadržati odlučan stav u podršci Izraelu, čak i u takvim komplikovanim okolnostima.

Ministrica je također spomenula da je ovo stajalište Njemačke prenijela Ujedinjenim narodima (UN), naglašavajući da civilni objekti mogu izgubiti svoj zaštićeni status ako se zloupotrebljavaju od strane terorističkih grupa. Prema njenim riječima, Njemačka smatra da je zaštita Izraela od terorističkih prijetnji od ključnog značaja i da to uključuje djelovanje protiv terorista čak i kada se oni skrivaju unutar civilne infrastrukture.

Baerbockina izjava odražava širu njemačku politiku prema sigurnosti Izraela, što je pitanje koje Njemačka tradicionalno stavlja na visok prioritet u svojoj vanjskoj politici. Sigurnost Izraela za Njemačku je ključna, i to je naglašeno kroz ovakve izjave koje otvaraju prostor za različite interpretacije u vezi s pravilima ratovanja, međunarodnim pravom i zaštitom civila u konfliktnim situacijama.

Izjava Baerbock postavlja važna pitanja o balansu između prava na samoodbranu i zaštite civila u ratnim zonama

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here