Duge kolone teretnih vozila na granicama između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kao i ostalih zemalja Evropske unije, postale su svakodnevni prizor. Ova situacija se dodatno pogoršava s implementacijom novih sistema kao što su EES (Entry-Exit System) i ETIAS (European Travel Information and Authorization System). Ove nove mjere, usmjerene na kontrolu kretanja roba i putnika pri ulasku u EU, rezultirat će još dužim čekanjima na graničnim prijelazima, što će imati negativne posljedice na bh. ekonomiju.

Povećanje kašnjenja u prevozu roba posebno će pogoditi izvoz, što znači da se vlasti Bosne i Hercegovine moraju adekvatno pripremiti za buduće izazove. Prema riječima Vjekoslava Vukovića, predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH, logistički lanci snabdijevanja bit će pod dodatnim pritiskom jer će biti neizbježna kašnjenja u uvozu i izvozu. Na primjer, s uvođenjem ETIAS sistema, svaki putnik će morati fizički dati svoje biometrijske podatke na granici. To znači da će autobusi s putnicima kasniti, jer će proces za svakog putnika trajati određeno vrijeme. Ako taj proces traje samo jednu minutu po putniku, autobus sa 50 putnika kasnit će najmanje 50 minuta, što dodatno produžava čekanje za ostale putnike i vozila.

Vanjskotrgovinska komora BiH već godinama apeluje na vlasti da, uz postojeće granične prijelaze kao što su Bosanska Gradiška i Bijača, otvore dodatne granične prijelaze sa potrebnim fitosanitarnim i veterinarskim inspekcijama kako bi olakšali izvoz roba iz Bosne i Hercegovine. Iako su ovi zahtjevi višestruko ponavljani, nadležni organi nisu preduzeli potrebne korake.

Jedan od ključnih zahtjeva Vanjskotrgovinske komore je prekategorizacija graničnih prijelaza Svilaj i Izačić kako bi se osigurala njihova adekvatna inspekcijska kontrola. Trenutno, prijelaz Svilaj još uvijek ima status privremenog prijelaza, dok na prijelazu Izačić nedostaju potrebni fitosanitarni kapaciteti, što dodatno izolira Unsko-sanski kanton, primoravajući prijevoznike da koriste dalji put preko Bosanske Gradiške.

Još jedan izazov s kojim se BiH suočava jeste nedostatak pregovaračke komisije za granice s Hrvatskom, što dodatno otežava situaciju. BiH je skoro dvije godine bila bez komisije koja bi pregovarala o novim graničnim sporazumima, a sada se suočava s dodatnim izazovom u vidu EES sistema, koji zahtijeva prijavu i unos biometrijskih podataka na svakom graničnom prijelazu, što usporava cijeli proces.

Također, Vanjskotrgovinska komora BiH traži da se status boravka profesionalnih vozača uskladi s pravilima za članove posade aviona i brodova, kako bi vozači mogli boraviti u EU i Šengenu duže od trenutno dozvoljenih 90 dana. Osim toga, zahtijevaju da se određeni granični prijelazi, poput Orašje/Županja i Ivanica/Brgat, prekategoriziraju kako bi postali međunarodni prijelazi za promet putnika i roba, uključujući i one koje podliježu fitosanitarnoj kontroli.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here