Bosanskohercegovački meteorolog Nedim Sladić podijelio je najnoviju vremensku prognozu putem društvenih mreža, pružajući uvid u vremenske prilike koje nas očekuju u narednim danima. Prema njegovim riječima, iako će naredna dva dana biti pretežno sunčana, osobito u Bosni, stabilizacija vremenskih prilika neće potrajati. U idućoj sedmici se ne očekuje dugoročnija stabilnost, a temperature će nastaviti varirati.

Sladić naglašava da će se jače i obilnije padavine vratiti u drugom dijelu četvrtka, a nastaviti dijelom i u petak. Ove padavine su rezultat izraženijih razlika u pritisku i temperaturi, koje će se ponovo uspostaviti iznad našeg područja. Na višim nadmorskim visinama, dolazi do produbljivanja visinske doline sa hladnim zrakom koja se spušta sa sjeverozapada Evrope prema Đenovskom zaljevu. Na prizemnom nivou, to će biti povezano s hladnim frontom uz ciklonu iz Đenove.

Također, Sladić dodaje da će mlazna struja ponovo prelaziti preko Bosne i Hercegovine. Hladna fronta koja će se paralelno kretati u prizemlju prema jugoistoku kretat će se sporije, što može dodatno pogoršati vremenske prilike. Ovakvi vremenski uvjeti često uzrokuju naglo hlađenje zraka i stvaranje oblaka, što dovodi do intenzivnijih padavina. Kao rezultat sudara hladnijeg zraka i mlazne struje, duž frontalne zone može doći do stvaranja uskih linija nestabilnosti, što će uzrokovati veće količine kiše, slično situaciji koju smo mogli vidjeti proteklog dana.

Sladić je u svom izvještaju istakao da se ovakvi vremenski scenariji sve češće ponavljaju zbog kombinacije različitih faktora, a građani se mogu pripremiti na promjenjive uvjete u narednim danima. Na osnovu ovih prognoza, preporučuje se pažljivo praćenje daljnjih informacija kako bi se bolje planirale aktivnosti i izbjegle eventualne nepogode izazvane obilnim padavinama.

Pored toga, Sladić napominje da se ovakve vremenske promjene sve češće javljaju zbog globalnih klimatskih faktora koji utječu na nestabilnost atmosferskih prilika u regiji. Klimatske promjene doprinose češćim i intenzivnijim olujama, poplavama, ali i dugotrajnijim sušama u različitim dijelovima svijeta, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Zbog tih promjena, vremenske prognoze postaju sve dinamičnije i teže predvidive, a građanima se preporučuje da budu svjesni ovih promjena te da se pripreme za nepredvidive vremenske prilike. Sladić također savjetuje pažljivo praćenje lokalnih prognoza i upozorenja, kako bi se na vrijeme poduzele mjere predostrožnosti, pogotovo u područjima sklonim poplavama ili jakim vjetrovima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here