Spavanje s otvorenim ustima nije samo neugodna navika koja može prouzrokovati hrkanje i neugodan zadah, već prema najnovijim istraživanjima, može imati i ozbiljnije posljedice po zdravlje. Kada osoba diše na usta, smanjuje se prirodna proizvodnja pljuvačke koja je odgovorna za održavanje oralne higijene. Kao rezultat toga, dolazi do suvoće usta, stvaranja naslaga na zubima, te povećanog rizika od problema s desnima. Nedostatak pljuvačke može omogućiti nakupljanje bakterija u ustima, što povećava vjerovatnoću nastanka upale desni, poznate kao gingivitis.

Hronična navika disanja na usta može uzrokovati i trajne probleme s desnima, kao što su njihova iritacija i oticanje. Također, postoji mogućnost da ovaj način disanja negativno utiče na položaj zuba, što može dovesti do nepravilnog zagriza ili pomjeranja zuba, te može biti potreban ortodontski tretman za korekciju tih problema.

Prema riječima stručnjaka, kao što je Rebecca Swain, disanje na usta tokom spavanja stvara vibracije u dišnim putevima, što je glavni razlog hrkanja. Ovo hrkanje može dodatno narušiti kvalitet sna, kako za osobu koja spava, tako i za one oko nje. Dr. Rodžer Henderson savjetuje nekoliko metoda koje mogu pomoći u rješavanju ovog problema. Jedan od prijedloga je korištenje jastuka ispod brade ili dodatnih jastuka za podizanje glave, što može potaknuti prirodnije disanje na nos. Osim toga, kapi za nos, poput fizioloških rastvora, mogu pomoći u otvaranju nosnih prolaza, olakšavajući disanje i smanjujući potrebu za disanjem na usta.

Pravilno disanje kroz nos tokom spavanja ne samo da poboljšava kvalitet sna, već ima pozitivan uticaj na cjelokupno oralno zdravlje i zdravlje dišnog sistema. Održavanje ovog pravilnog načina disanja može smanjiti rizik od dugotrajnih problema sa desnima i zubima, te osigurati mirniji i zdraviji san.

Osim toga, disanje na usta može imati šire implikacije na opće zdravlje, posebno na respiratorni sistem. Kada osoba konstantno diše na usta, nos, koji služi kao prirodni filter za zrak, nije u mogućnosti da zadrži čestice prašine, alergene i druge nečistoće iz zraka. Ovo može dovesti do povećanog rizika od respiratornih infekcija, alergija, pa čak i astme. Također, disanje na usta može uzrokovati poremećaje sna, poput opstruktivne apneje, stanja u kojem dolazi do kratkih prekida disanja tokom spavanja. Ovi prekidi mogu smanjiti kvalitet sna, izazivajući dnevni umor, smanjenje koncentracije i povećan rizik od ozbiljnijih zdravstvenih problema, poput visokog krvnog pritiska i srčanih bolesti. Stoga, pravovremeno prepoznavanje i ispravljanje ove navike ključno je za očuvanje zdravlja, a konzultacija sa stomatologom ili specijalistom za spavanje može pomoći u pronalasku odgovarajućeg rješenja.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here