Izvršavanje farzova omogućava postizanje Allahove, dž.š., blizine, dok se putem činjenja sunneta dolazi do dubljeg razumijevanja i spoznaje (ma’rifeta). Iznad toga, činjenje dobrovoljnih djela (nafila) donosi posebnu Allahovu ljubav. Ovaj princip koji nam je prenio Ibrahim b. Muhammed Nasrabadi, k.s., opisuje put kojim se vjernik uspinje duhovno, počevši od ispunjavanja obaveznih dužnosti prema Allahu. Farzovi su temelj svakog muslimana, a kada ih dosljedno izvršavamo, približavamo se Allahovoj milosti. Potom, prakticiranjem sunneta – preporučenih, ali neobaveznih djela – vjernik dolazi do dublje duhovne spoznaje. Kroz ovu praksu, on uči više o sebi i o Allahu, dostižući nivo ma’rifeta, koji je suštinska mudrost i razumijevanje Allahovih tajni. Na kraju, kroz dodatne dobrovoljne ibadete (nafile), vjernik postiže Allahovu ljubav, čime osigurava Božansku naklonost.

Allahov Poslanik, s.a.v.s., bio je primjer jednostavnosti, poniznosti i ljubaznosti. Ebu Seid el-Hudri, r.a., jedan od sahaba koji je prenio mnogo hadisa, opisuje ga kao osobu koja nije bila iznad običnih svakodnevnih poslova. Poslanik, s.a.v.s., vodio je računa o svojoj stoci, popravljao svoju obuću, krpio odjeću i čak pomagao svojim ashabima u radu. Njegova briga za druge nije se ogledala samo u riječima, već i u djelima, pokazujući koliko mu je važna međuljudska solidarnost i skromnost.

On je bio prvi koji bi nazvao selam prilikom susreta s ljudima, ne praveći razliku između bogatih i siromašnih. Nikada nije odbijao poziv u goste, bez obzira na to koliko mala ili skromna bila ponuda domaćina. Poslanik, s.a.v.s., bio je poznat po svom blagom karakteru, ljubaznosti i stalnom osmijehu. Iako je bio nasmijan, njegov osmijeh nikada nije prelazio u grohotan smijeh, niti je njegova ozbiljnost ikada postajala namrgođena. Posjedovao je duboku poniznost, bez trunke poniženja, i velikodušnost, ali uvijek u granicama umjerenosti.

Poslanikova, s.a.v.s., empatija bila je očigledna – nikada nije pohlepno uzimao, niti je jeo do sitosti, a srce mu je uvijek bilo mehko i ispunjeno brigom za muslimane. Ove osobine čine ga primjerom najuzvišenijeg karaktera, onog kojem bi svaki vjernik trebao težiti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here