U švedskom gradu Norrköpingu, bosanska džamija nedavno je postala meta vandalskog napada, tokom kojeg su razbijeni prozori i ispisane uvredljive poruke po zidovima. Ovaj događaj izazvao je zabrinutost i tugu među članovima bosanske zajednice u Švedskoj, koji su sa velikom žalosti osudili ovaj čin.

U saopćenju koje su objavili Upravni odbor Bosanskog islamskog sabora u Norrköpingu, Odbor Bosanskog islamskog društva u Švedskoj i Haris Delić, član Međuvjerskog vijeća Švedske, istaknuto je da je ovaj napad oživio bolna sjećanja na teške trenutke iz prošlosti, kada su mnogi članovi zajednice bili prisiljeni napustiti Bosnu i Hercegovinu kao izbjeglice zbog rata. U saopćenju se navodi da su poruke ispisane na zidovima džamije slične neonacističkim sloganima, što dodatno pojačava tugu i ogorčenost članova zajednice.

Ovaj napad nije samo fizički udar na sveto mjesto i zajednicu, već se doživljava i kao napad na temeljne vrijednosti poštovanja, tolerancije i različitosti koje čine okosnicu švedskog društva. Istaknuto je da je ovo drugi ozbiljan zločin iz mržnje usmjeren prema džamijama u kratkom vremenskom periodu, što ukazuje na rastuću islamofobiju i netrpeljivost u društvu.

Kako bi se reagovalo na ovaj zabrinjavajući trend, zajednica je u svom saopćenju uputila apel švedskoj vladi. Oni su pozvali vladu da poduzme odlučnije korake u zaštiti vjerskih sloboda i sigurnosti vjerskih zajednica. Posebno u vrijeme kada se osjeća sve veća polarizacija i porast kampanja mržnje, zajednica očekuje da vlasti djeluju proaktivnije u suzbijanju ovakvih zločina i u očuvanju društvenog mira.

Iako je napad bio šokantan i uznemirujući, bosanska zajednica u Norrköpingu jasno je stavila do znanja da ih ovaj čin mržnje neće obeshrabriti niti slomiti njihov duh. Naprotiv, ovaj incident je samo ojačao njihovu odlučnost da nastave sa izgradnjom džamije, koja će ostati otvorena za sve građane Norrköpinga, bez obzira na vjersku pripadnost.

Pored toga, zajednica je izrazila duboku zahvalnost svima koji su pružili podršku u ovim teškim trenucima. Njihove riječi i djela solidarnosti podsjećaju ih da nisu sami u borbi protiv mržnje i netrpeljivosti. U saopćenju se dodatno ističe da su dirnuti podrškom iz lokalne zajednice i od strane drugih vjerskih i društvenih grupa.

Važan trenutak solidarnosti dogodio se kada je, odmah nakon napada, jedan od džematlija ponudio da pokrije kompletan iznos potrebnog za sanaciju štete na džamiji. Ova gesta je značajna ne samo zbog finansijske pomoći, već i zbog simbola zajedništva i podrške među Bošnjacima u Švedskoj.

Ovaj događaj ukazuje na ozbiljnost islamofobnih incidenata i potrebu za jačanjem napora u zaštiti vjerskih objekata i zajednica, ali istovremeno pokazuje i snagu zajedništva i solidarnosti u suočavanju s izazovima mržnje i netolerancije.

senzor.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here