Prema rezultatima istrage, Moamer Kasumović nije evidentiran u registru pedofila u Crnoj Gori, prema podacima Općinskog suda u Sarajevu, koji navode da je presuda izdata prošle godine. Međutim, zbog tajnosti registra u Crnoj Gori, nije moguće provjeriti da li je Kasumović službeno upisan, što ukazuje na potencijalne nedostatke u sistemu. Kako navodi portal Raport, iako je presuda potvrđena, nije bilo vidljivih posljedica za njega.

Trenutno je u Federaciji Bosne i Hercegovine planirano uspostavljanje registra pedofila, ali ostaje nejasno koliko će to pomoći u zaštiti djece od seksualnih predatora. Slučaj Moamera Kasumovića ističe ozbiljan problem – čak i kada je osoba pravosnažno osuđena za seksualni zločin, može nastaviti živjeti u društvu bez ikakvih sankcija, posebno među djecom i maloljetnicima, dok javnost ostaje neinformisana o njegovoj prošlosti i opasnosti koju može predstavljati.

Iako Crna Gora ima registar osoba osuđenih za zločine protiv djece, čini se da je Kasumović, koji je nakon presude u BiH preselio u Crnu Goru, izbjegao sve pravne posljedice. Na upit portala Raport, Direkcija za kaznenu i prekršajnu evidenciju Ministarstva pravde Crne Gore odgovorila je da zbog zakonskih ograničenja ne mogu pružiti konkretne informacije o pojedincima. Ipak, potvrdili su da evidencija o osuđenim osobama postoji i da se podaci u njoj čuvaju trajno.

Prema navodima Direkcije, podaci iz ove evidencije mogu biti dostupni samo u kontekstu krivičnih postupaka ili na zahtjev državnih institucija i organizacija koje rade s djecom. Medijima, međutim, nije omogućen pristup tim podacima, što dodatno otežava transparentnost i pravovremenu informiranost javnosti.

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je da su nadležne institucije u Crnoj Gori obaviještene o presudi Moamera Kasumovića, pri čemu su svi relevantni podaci preneseni putem Ministarstva pravde BiH. Unatoč tome, zbog tajnosti registra u Crnoj Gori, ostaje nejasno da li su ove informacije zaista upotrijebljene na način koji bi spriječio Kasumovića da slobodno boravi među djecom i mladima.

Slučaj Moamera Kasumovića ukazuje na ozbiljan problem tajnih registara pedofila koji, umjesto da štite djecu, stvaraju dodatnu nesigurnost. Nedostatak javno dostupnih informacija i nemogućnost provjere statusa osuđenih osoba otežavaju adekvatnu zaštitu najranjivijih članova društva.

Na pitanje zašto presuda protiv Kasumovića nije objavljena na službenoj stranici Općinskog suda, iz suda su odgovorili da presuda još nije arhivirana, što je preduvjet za njeno objavljivanje. Također su naveli da su medijima dostupni samo osnovni podaci presude bez detalja. Kasumović je pravosnažno osuđen prije više od godine dana, ali činjenica da predmet još nije arhiviran omogućava zadržavanje tajnosti detalja presude, čime se dodatno otežava informiranost javnosti o ovom slučaju.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here