Policija u Njemačkoj nedavno je privela 10-godišnjeg dječaka zbog nošenja palestinske zastave tokom demonstracija podrške Palestini u Berlinu, što je izazvalo burne reakcije javnosti. Na društvenim mrežama pojavili su se snimci koji prikazuju nekoliko policajaca kako trče za djetetom, hvataju ga i potom odvode u policijsko vozilo. Ovaj incident šokirao je mnoge, a brojni korisnici društvenih mreža izrazili su negodovanje zbog postupka policije prema maloljetnom djetetu.

Kritike su bile usmjerene na očigledno prekomjernu upotrebu sile u situaciji koja uključuje dijete i na činjenicu da je povod privodjenja bio nošenje palestinske zastave. Ovaj događaj otvorio je širu raspravu o slobodi izražavanja i pravima djece na mirnim protestima, te o reakcijama policije u situacijama koje uključuju maloljetnike.

Ovaj slučaj dodatno je rasplamsao debatu o izražavanju podrške Palestini u Njemačkoj, gdje su protesti i demonstracije povezani s izraelsko-palestinskim sukobom često strogo regulisani. Incident je podstakao javnost i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se oglase, tražeći objašnjenje od policijskih vlasti i osudu postupaka prema djetetu.

saff.ba

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here